Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Nincs anatómiai különbség férfi és női agy között

2015.12.01. 13:07

Nincsen számottevő anatómiai különbség a férfiak és a nők agya között egy új tanulmány szerint – írja az MTI. Az agy bizonyos részein ugyan felfedezhetőek nemi különbségek, de ritkán fordul elő, hogy az agy csak férfi vagy csak női sajátosságokat mutat, sokkal inkább ezek keverékeként épül fel.

A Tel-Avivi Egyetemen dolgozó Daphna Joel és kollégái több mint 1400 páciens MRI-felvételeit elemezték, elsősorban az agy anatómiájára és nem a működésére koncentrálva. Olyan változó értékeket vizsgáltak, mint a szövetvastagság vagy a különböző részek térfogata. Azokra a részekre fókuszáltak, amelyek a legnagyobb eltérést mutatták a nemek tekintetében. Három – döntően férfi, döntően női, közbülső – zónába sorolták a megfigyelt jellegzetességeket. Az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgált esetek mindössze hat vagy annál is kisebb százalékában, vagyis

ritkán fordult elő, hogy egy agy kizárólag az egyik tartomány elemeiből épült volna fel.

Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem neurológusaként dolgozó Larry Cahill szerint az, hogy anatómiailag nincsen számottevő különbség a férfiak és a nők agya között, még nem zárja ki a működésbeli különbségeket. "Bizonyítékok egész sora támasztja alá, hogy a nemi különbözőség milyen jelentős befolyással van az emlősök agyműködésére" – mondta Cahill, aki maga nem vett részt a kutatásban.

A tanulmány az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) jelent meg.