Egy kínai tudós azt állítja, tud embert klónozni

2015.12.02. 07:11

Hszu Hsziaocsun azt mondja, már birtokában van a technológia, hogy embereket klónozzon, csak azért nem használja, mert fél a közvélemény haragjától.

Hszu a Boyalife Group vezetője. A cég a partnereivel óriási gyárat épít az észak-kínai Tiencsinben, amelyben hét hónapon belül megkezdik a termelést, és a tervek szerint 2020-ig egymillió szarvasmarhát klónoznának. A gyár képes fajtiszta versenylovak, jó szaglású rendőrkutyák és házi kedvencek klónozására is. A cég a dél-koreai Sooammal és a Kínai Tudományos Akadémiával közösen dolgozik a főemlősklónozás tökéletesítésén is, hogy járványügyi kutatásokhoz hozzanak létre jobb tesztalanyokat. De az emberi klónozás egyelőre nem szerepel a kínálatban.

A technológia már megvan. Ha engedélyezik [az emberi klónozást], nem hiszem, hogy vannak cégek, akiknek jobb technológiájuk van hozzá, mint nekünk

– mondta Hszu, aki szerint jelenleg a gyakorlatban csak azért nem alkalmazzák ezt a technológiát, mert a téma társadalmi megítélése nagyon kritikus. De szerinte a társadalmi értékek változása hamar elhozhatja a megfelelő környezetet a módszer bevetésére.

Hszu szerint a jövőben csak választás kérdése lehet, hogy a szülők a mostanihoz hasonlóan 50-50 százalékban adják-e a génjeiket gyerekvállalásnál, vagy pedig egy gyerek akár 100 százalékban csak apuból vagy anyuból lesz-e.

A Boyalife épülő gyára a biodiverzitás megőrzését is segítené azzal, hogy létrehoz egy génbankot, ahol a világ összes veszélyeztetett fajának a génmintáját őriznék, hogy ha valamelyik kihal, újra létre lehessen hozni. Addig is a cég egyelőre beéri azzal, hogy a drága Kobe marhát klónozza, hogy ki tudják szolgálni a növekvő kínai középosztály marhahús iránti igényeit.  • Hírek
  • Hírek