Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Egyre több a HIV-fertőzött Magyarországon

2015.12.02. 09:05

Évről évre nő az újonnan diagnosztizált HIV-fertőzöttek száma Magyarországon – írta az MTI. A témáról a kedden az AIDS világnapja alkalmából tartott, kétnapos III. Nemzeti AIDS-konferencia budapesti sajtótájékoztatón beszéltek a szervező PLUSS Alapítvány és az Egyesített Szent István és Szent László Kórház szakemberei.

Ujhelyi Eszter, a kórház molekuláris biológiai laboratóriumának vezetője szerint a növekedés oka, hogy csökkent a HIV-fertőzéstől való félelem, ami fellazította a viselkedésformákat, megváltoztatta a szexuális szokásokat. Ujhelyi szerint leginkább a húsz-harminc év körüli fiatalok érintettek, mert előfordul, hogy egy este akár több partnerrel is szexelnek, ráadásul sokszor óvszer nélkül. Ugyanakkor az intravénás droghasználat is növeli a betegség kialakulásának kockázatát.

Magyarországon az utóbbi években nagyjából háromszáz új fertőzöttet regisztráltak évente,

1986 óta pedig összesen 3064 embernél diagnosztizálták a betegséget. Ezek a számok ugyanakkor sok más országhoz képest nem jelentősek, Ukrajnában például évi 30 ezer új fertőzöttet vesznek nyilvántartásba.

Nem gyógyítható, de kezelhető

Szlávik János, a PLUSS Alapítvány kuratóriumának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a HIV-fertőzés nem gyógyítható, de megfelelő terápiával kezelhető. Az ingyenes és hatékony terápia mindenki számára elérhető, azonban az AIDS továbbra is stigmának számít. Egy HIV-fertőzött ellátása havonta 200-250 ezer forintjába kerül az államnak, a betegnek csupán a 300 forintos dobozdíjat kell megfizetnie. Az újabb készítmények egyre kevesebb mellékhatást okoznak, azonban egyre drágábbak is. Míg tavaly 2 milliárd forintot fordított az állam a készítmények megvásárlására, idén ez akár a 2,7 milliárdot is elérheti.

Ujhelyi Eszter kiemelte, hogy ha a beteg nem szedi be rendszeresen a gyógyszert, akkor rezisztenssé válik, vagyis a jövőben a készítmény hatástalan lesz nála. Ilyenkor új gyógyszer-kombinációval kell próbálkozni, ám mindenre rezisztenssé válhat, ami gyakorlatilag a biztos halált jelenti két éven belül. Azok viszont, akik betartják a szigorú előírásokat, öregkorukig együtt élhetnek a betegséggel, és családot is alapíthatnak.

Itthon három évtizede küzdünk ellene

Magyarországon nemzetközi viszonylatban is gyorsan, 1986-ban bevezették a véradók HIV-szűrését, és megkezdték az első AIDS-betegek gyógyszeres kezelését az egészségügyi tárca által kijelölt Szent László Kórházban. A kezdeti küzdelem fontos része volt a felvilágosítás, az ismeretek bővítése, hiszen ebben az időben az eredményes, sikeres terápiás lehetőségek rendkívül korlátozottak voltak. Az AIDS-diagnózis felállítása egyenlő volt a halálos ítélettel, ezért nagy figyelmet fordítottak a megelőzésre.

A Nemzeti Egészségvédelmi Intézet két alkalommal, 1994-ben és 1996-ban szervezett országos konferenciát. A proteáz inhibitorok megjelenésével, 1995-ben radikális és látványos eredmények születtek a betegek kezelésében, a HIV-fertőzés többé nem jelentett biztos halált. Az újabb és újabb eredményes gyógyszerek terápiás alkalmazása pedig egyre elfogadhatóbbá tette az együttélést a betegséggel.

Az utóbbi években nem volt hatékony, tényeken alapuló megelőzés. Az AIDS-szel kapcsolatos ismeretek hiányosak, sokan az interneten fellelhető téves információkból tájékozódnak. A kezdeti időkben sorra alakultak az AIDS-szel foglalkozó civil szervezetek, amelyek közül mára csupán néhány létezik. A PLUSS Alapítvány és az Egyesített Szent István és Szent László Kórház húszéves szünet után fontosnak érezte a III. Nemzeti AIDS-konferencia megrendezését – írták a közleményükben.  • Vennék
  • Hírek