Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ezüstkolloidos csalót büntetett a versenyhivatal

2015.12.03. 12:10

A Gazdasági Versenyhivatal egymillió forintra büntette a Ledland Kft.-t, ami réz-, ezüst-, arany- és platinakolloidokat forgalmazott, ezeknek különféle csodás gyógyhatásokat tulajdonított, és azt állította, hogy egy független minőség-ellenőrző csoport tesztelte és minősítette azokat. A GVH szerint ennek fele sem volt igaz, ezért szabta ki a büntetést.

Ilyesmi aránylag sűrűn előfordul – bár azt azért nem lehet mondani, hogy a hivatal direkt utazna a kuruzslókra –, a történetben inkább az az érdekes, hogy hogyan jutott el eddig az ügy. A céget ugyanis egy lelkes blogger, az alternatív rákgyógyítással kapcsolatos tévhitekkel és csalásokkal foglalkozó Ezisgyógyítsa blog szerzője nyomozta le, és nyújtotta tálcán a versenyhivatalnak. Ez pedig azt mutatja, hogy a csalókat igenis elkapja a hatóság, és bárki segíthet ebben, aki hajlandó egy kis időt és energiát beletenni. A teljes történet itt olvasható, néhány hajmeresztő részletet emelünk ki most csak belőle:

  • A cég azzal védekezett, hogy ő sosem állította, hogy a gyógyszerei az AIDS és a rák ellen is jók lennének, csak elégedett páciensek véleményét idézte.
  • A magyar és EU-s szabályok szerint egyébként a termékeket sem gyógyszerként, sem étrend-kiegészítőként nem lehetett volna forgalmazni.
  • Az állítólagos külső, független minőség-ellenőrző csoport egy Seychelle-szigetekre bejegyzett cég, aminek egészen véletlenül a Ledland jegyezte be a doménjét, készítette és tartja fenn a weboldalát.
  • Mindebből a cég évi 16-26 millió forint közti bevételt csinált.
  • A tárgyaláson a Ledland képviselője nem jelent meg, írásban nyilatkozott, hogy a versenyhivatal korrupt, konkurens vállalkozások akarják megsemmisíteni a 24 éve futó családi üzletet, és az egész rendelkezés sérti az Alaptörvényt.

Nem igaz, hogy mindent következmények nélkül meg lehet tenni. A kuruzslók, szélhámosok ellen fel lehet és fel is kell lépni – ha egy fecske nem is csinál nyarat, de egy-egy fénysugár talán áttöri a sötétséget

– foglalja össze a blogger az eset tanulságait.

Magyarországon egyébként tucatnyi hasonló cég kínál hasonló termékeket, hasonló ígéretekkel. Valószínűleg hasonló módon lehetne elbánni velük is.