Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Őslénydiszkót találtak Skóciában

2015.12.03. 08:05

Először bukkantak szauropodák lábnyomaira paleontológusok Skóciában. A 170 millió évvel ezelőtt élt nagytestű növényevők több száz lábnyomát az ország északnyugati partjainál fekvő Skye szigetén fedezték fel – írja az MTI.

A szauropodanyomok, amelyeket Skócia eddig feltárt legnagyobb dinoszaurusz-lelőhelyén fedezték fel, fontos információkkal szolgálnak a valaha élt legnagyobb szárazföldi állatokat tömörítő őslénycsoport evolúciójáról, életmódjáról és élőhelyéről. Az Edinburgh-i Egyetem kutatói egy hajdan sekély, sós vizű lagúna helyén fedezték fel a nyomokat, amelyek alapján arra jutottak, hogy azok a szauropodák közé tartozó Apatosaurusok (régebben Brontosaurusok) és Diplodocusok korai, távoli rokonaitól származnak.

A Scottish Journal of Geology című folyóiratban közölt tanulmány szerint a Skye szigetén élt óriások legalább 15 méter magasra és több mint tíztonnásra nőttek. Mostanáig mindössze kis számú csont- és fogtöredék bizonyította, hogy hajdanán Skóciában is éltek szauropodák. A középső jura földtörténeti időszakból származó kövületek rendkívül ritkák és a Skye-sziget a világ azon kevés helyeinek egyike, ahol találni ilyeneket.

Olyan rengeteg lábnyom keresztezi egymást, mintha egy őslénydiszkó nyomait őrizték volna meg a kövek

– mondta a kutatást vezető Steve Brusatte. 

A nyomok – amelyek közül a legnagyobb 70 centiméter átmérőjű – és a világ más tájain nemrég talált hasonló leletek azt mutatják, hogy a szauropodák sok időt töltöttek a part menti területeken és sekély vizek környékén. Korábban pedig úgy gondolták, hogy a hatalmas növényevők a szárazföldre koncentrálódtak.