Jenő
-3 °C
6 °C

Egyszerre két kráterből ömlik a láva az Etnán

000 690Y6
2015.12.07. 09:09

Folyamatos a vulkáni működés az Etnán, jelenleg két kráterben zajlanak kitörések.  A Voragine mellett az Új Délkeleti kráter kúpjának oldalában nyílt friss kürtőből is hömpölyög ki a vulkáni hamu, írja a Tűzhányó szakblog.

A stromboli-típusú lávatűzijáték kitörések szombat délután 4 órakor váltottak át folyamatos lávaszökőkút kitörésbe. Azóta folyamatos a vulkáni működés.

Az Etna október óta takaréklángon jelezte, hogy ébredezik. Hol az Új Délkeleti Kráterben, hol a Bocca Nuovában, hol a Voragine kráterben voltak kisebb stromboli jellegű, lávatűzijáték kitörések.

Ezek voltak az előhírnökei egy mélyből érkező, gázdús magmatömegnek, ami december 2-án estefelé közelítette meg a felszínt. Majd csütörtökön éjjel 3:20-kor hirtelen kitört. Néhány perc alatt hatalmas sistergéssel robbant ki a friss gázdús magmahab és több mint 300 méter magasra emelkedett a lávaszökőkút. A kitörés erejét jelzi, hogy ekkor már 1-1.5 kilométer magasba repültek az lávacafatok.

Borítókép: Giovanni Isolino / AFP

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?