Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Idén egy Hattyú viszi az ajándékokat

2015.12.07. 07:53
Sikeresen felbocsátották a floridai űrközpontból a Cygnus teherűrhajót, amely több mint 3,3 tonna rakományt szállít a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - közölte az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA).

A legénység nélküli Cygnust szállító Atlas-5 hordozórakéta helyi idő szerint vasárnap este startolt Cape Canaveralból. Előzőleg a rossz időjárási körülmények miatt többször elhalasztották az indítást, írja az MTI.

A Cygnus várhatóan szerdán csatlakozik az űrállomáshoz. Vizet, élelmet, ruhát, tudományos műszereket, űrsétákhoz szükséges berendezéseket és az űrhajósoknak szánt ajándékokat szállít az ISS-re.

Az űrhajó felbocsátása korábban többször kudarccal végződött. Tavaly október 28-án másodpercekkel az indítás után felrobbant a Cygnust szállító Antares amerikai hordozórakéta. A 14 emelet magas űrhajó épphogy elrugaszkodott az indítóállásról, majd tűzgolyóként zuhant vissza a földre. Csaknem 2,3 tonna szállítmány veszett oda.

Április végén egy orosz hordozórakéta sem tudta a kijelölt pályára állítani a Progressz M-27M teherűrhajót, amely egyebek között üzemanyagot, oxigént vitt volna az ISS-re. Június végén a SpaceX amerikai magánvállalat Falcon 9 típusú hordozórakétája robbant fel két perccel az indítás után, és a teherűrhajóval együtt megsemmisült 2,5 tonna rakomány, amelyet el kellett volna juttatni az űrállomásra.

Bár ez idő alatt küldtek más teherűrhajókat az ISS-re, a három kudarc miatt kissé elapadtak az űrállomás raktárkészletei. A NASA mindig úgy tervez, hogy hat hónapra elegendő élelmiszer legyen az űrállomáson, de a jelenlegi készletek csak négy hónapra elegendőek.

A Föld felett mintegy 400 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomáson jelenleg három orosz, két amerikai és egy japán asztronauta tartózkodik.