Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Nem kell aggódni, gyorsan terjednek a péniszátültetések

2015.12.08. 18:52

Hamarosan elvégzik az első péniszátültetést az Egyesült Államokban, írja a BBC. Ha az operáció sikerrel jár, később 60 háborús veterán feküdhet majd kés alá. Az első műtétre a baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen kerül sor. A 12 órás operáció során helyreállítják a főbb idegeket és az ereket is, így az orvosok reményei szerint nem csak a vizelési, de a szexuális funkciók is újra működhetnek majd.

A műtét elég kockázatos, nagy eséllyel lép fel közben vérzés, a seb is könnyen elfertőződhet, valamint a szervezet védekező mechanizmusa miatt fellépő kilökődés ellen a páciens élete végéig kénytelen speciális gyógyszert szedni.

A testi kockázatok mellett lelki traumát is okozhat a beavatkozás. A kéz- és arcátültetések esetében is nehezen dolgozzák fel a betegek, hogy más szervét hordják, erre a pénisztranszplantáció után is elég nagy az esély.

Felmérések szerint a katonai sebesülések mintegy 7 százaléka érinti a nemi szervet is. Főleg a robbanószerkezetek okoznak ilyen sérüléseket, de gyakoriak és az ágyéki lőtt sebek is.

A tavalyit megelőzően is történt már két másik, nem hivatalos péniszbeültetés. Az egyiket még 2006-ban végezték el Kínában, ennél az esetnél később a páciens szervezete kilökte magából az idegen testet. A másik esetben egy csonkolás után maradt 1 centis péniszre varrtak új nemi szervet egy életmentő műtét során, amely olyan sikeres volt, hogy később a férfinak gyermeke is született.