Sára, Márió
-4 °C
5 °C

A Hubble felfedte a vámpír csillagok titkát

2015.12.11. 06:20

A Hubble űrteleszkóp legújabb vizsgálatai felfedték kék vándorokat tápláló égitesteket. A kék vándorok nagyon öreg csillagok, amelyek nagyon fiatalnak látszanak. Az angol szaknyelvben blue stragglernek nevezik ezeket, magyarul leginkább kék vándorként hivatkoznak ezekre, de nevezik kék kószának, kék tévelygőknek is.

A kék vándorok olyan nagy tömegű csillagok, amelyeknek régen fel kellett volna használniuk hidrogénkészletüket, de még működteti őket a belsejükben zajló magfúziós folyamat. Ennek okát eddig még nem sikerült megnyugtatóan tisztázni, de az egyik elmélet szerint kettőscsillagok kölcsönhatása áll a jelenség mögött. A nagyobb tömegű égitest vörös óriássá válik, társa pedig vámpírként elszívja a felpuffadt csillag légkörének egy részét. Így válik egyre nagyobbá és forróbbá.

Grafika a kék vándorok születéséről.
Grafika a kék vándorok születéséről.
Grafika: NASA/ESA

Csillagászok egy csoportja most 21 kék vándort figyelt meg, amelyek egy 5000 fényévnyire lévő halmazban vannak. A Hubble most bizonyítékot talált arra, hogy ezek fehér törpék körül keringenek. Azért jelentős ez a felfedezés, mert eddig csak feltételezték, hogy egy másik csillagtól szívják el az anyagot, most azonban ezt látják is a kutatók.

A vizsgált kék vándorok kétharmadánál észleltek fehér törpét. A fenti elméletet kiegészítve ez azt jelenti, hogy a vörös óriás, amelytől elszívja az anyagot az eredetileg kisebb csillag, fehér törpévé zsugorodik. A Földről pedig a kék vándort látjuk, amelyet különösen fényes és forró csillagnak érzékelünk.