Ha űrhajós akar lenni, itt a remek alkalom

2015.12.15. 09:48

Űrhajósnak lenni fantasztikus dolog lehet, bár péknek lenni sem utolsó, már csak azért sem, mert a Nemzetközi Űrállomáson nem lehet lekváros buktát sütni. Aztán mégis többen lesznek pékek, mint űrhajósok, de pékekre mindig szükség van, űrhajósokra meg csak ritkán.

Most például igen: a NASA most hirdetett meg egy állást, amiben űrhajósokat keresnek.

Lássuk a feltételeket:

  • Amerikai állampolgárság. Ezt kicsit körülményes elintézni, de nem megoldhatatlan feladat, még Magyarországról sem.
  • Főiskolai diploma. Ez a minimum, nyilván egy jobb egyetemről kikerült mérnök, biológus, fizikus, számítástudós vagy matematikus jobb esélyekkel indul.
  • Három év szakmai tapasztalat. Egy kezdő űrhajóstól nyilván nem azt várják el, hogy képzett aszteroidabányász legyen, hanem hogy értsen ahhoz, ami a szakmája - vagyis legyen profi matematikus, számítástudós vagy biológus. Vagy tanár. Ha ez nincs meg, pilótáktól ezer órányi repülést is elfogadnak szakmai tapasztalatként.
  • Sasszem. Ez 20/20-as látást jelent, de ez kiváltható szemüveggel is, ami ezt garantálja. (Furcsa, hogy az elképesztő objektíveket tervező NASA a munkavállalókra bízza a normális szemüveg beszerzését.)
  • Megfelelő testmagasság. Ezt 5 láb 2 hüvelyk (157 centiméter) és 6 láb 3 hüvelyk (190 centiméter) között határozták meg. Nem mintha a NASA-nak baja lenne a kosárlabdázókkal vagy a törpékkel, csak ők nem férnek bele a szabványosított űrruhákba.

A NASA-nak azért van szüksége új űrhajósokra, mert a következő években számos, emberi közreműködést igénylő küldetést terveznek, például a Mars-utazást, ami a NASA egyik legfontosabb, hosszú távú célkitűzése. Mindenesetre ha jelentkezik, ne mondjon fel azonnal a munkahelyén, mert 2017-ig is eltarthat, mire a NASA kiválasztja a megfelelőnek tartott jelölteket.

És hogy mennyit lehet ezzel keresni? Legalább 66 ezer dollárt évente (18,9 millió forint), de a megfelelő szakmai tapasztalattal ez akár 144 ezer dollár (41,3 millió forint) is lehet. Ebből már lehet félretenni a nyugdíjra is, főleg, ha belegondolunk, hogy egy marsi kolónián valószínűleg kevés lehetőség nyílik az impulzusvásárlásra.  • Hírek
  • Hírek