Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar kutatók óriásvírusokat találtak a Föld legnagyobb sósivatagában

2015.12.16. 16:12

Az ELTE PIT Bioinformatikai Csoportjának kutatói a világon elsőként bizonyították, hogy a sós sivatagokban megélhetnek az óriásvírusok. A Kutch-sivatag óriásvírusait bemutató tanulmányt Kerepesi Csaba PhD-hallgató és Grolmusz Vince egyetemi tanár írta, és az Archives of Virology folyóiratban jelent meg.

A Föld legsósabb sivataga az India Gudzsarát területén található. A kutatók már találtak óriásvírusokat tengerekben, tavakban, folyókban és ipari hűtőtornyokban, de sós és sivatagi talajban még sosem.

Az óriásvírusokat francia kutatók 2003-ban fedezték fel angliai ipari hűtőtornyok biofilmjének vizsgálata közben. A vírusokat általában csak elektronmikroszkóppal lehet látni, és csak pár száz génjük van. Ezzel szemben az óriásvírusok közönséges fénymikroszkóppal is láthatók, és több ezer génjük lehet. Még saját élősködőik is vannak, a virofágok; ezek az óriásvírusok gazdasejtben való szaporodását hasznosítják.

Az ELTE tudósai indiai kutatók adatait elemezve találták meg az óriásvírusok DNS-szekvenciáit a Kutch-sivatag talajából származó mintákban. A vizsgálatokhoz az ELTE PIT Csoportjában fejlesztett Giant Virus Findert (Óriás Víruskereső), egy új bioinformatikai eszközt használták. Az eredmény azt mutatja, hogy

az óriásvírusok sokkal gyakoribbak lehetnek a Földön, mint azt eddig gondolták.

A DNS-mintákat gyakran használják a nyomozati munka során. A kutatók hasonló módon, a DNS szekvenciák hasonlósága alapján keresnek vírusokat a környezeti DNS mintákban. Összeállítottak egy óriásvírus-toplistát a vírusok genomjainak mérete alapján, majd egy kétfázisú, DNS-hasonlóságkereső eljárást alkalmaztak. Akkor vették igazoltnak egy óriásvírus jelenlétét, ha a legjobb DNS szekvencia-illesztések a vírustoplistában szereplő vírusok közül kerültek ki.