Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Az afrikai oroszlánok is veszélyeztetettek lettek

2015.12.22. 13:39

Az afrikai oroszlánok csatlakoztak a tigrisekhez, néhány medvefajhoz és felkerültek a veszélyeztetett állatok listájára az Egyesült Államokban. Az oroszlán az egyik legismertebb állatfaj, amely része az emberiség örökségének, áll az amerikai szakhivatal közleményében. Ahhoz, hogy az oroszlán a jövőben is eredeti élőhelyén éljen, világméretű összefogásra van szükség, nem csupán az afrikaiak és indiaiak feladata.

A Panthera Leo Leo alfaj élőhelye Indiától Közép-Afrikáig terjed, ezek az állatok a veszélyeztetettek közé kerülnek. A másik alfaj, a Panthera leo melanochaita főleg Afrika keleti és déli részein él, ők az egyel enyhébb kategóriába kerülnek, de szintén veszélyeztetett állatfajjá válnak.

A New York Times szerint a lépés egyik kiváltó oka Cecilnek, a híres oroszlánnak a megölése volt. Cecilt egy amerikai fogorvos lőtte le afrikai vadászkörútján.

De már jóval korábban, 2011-ben benyújtottak egy petíciót, hogy védetté nyilvánítsák az oroszlánokat. Azóta vizsgálódnak a kérdésben és most jutottak el odáig, hogy tényleg veszélyeztetettnek tartsák az afrikai oroszlánokat. A Panthera leo leo fajból csak 1400 példány él, a Panthera leo melanochaitából 18 ezer. Előbbinél egyébként külön fajnak gondolták az afrikai és az indiai állatokat, de a genetikai vizsgálat kimutatta, hogy valójában egy fajról van szó. Emiatt is hitték az afrikait már kihaltnak, vagy legalábbis közel kihaltnak.

A védelem azt jelenti, hogy ezentúl jóval nehezebb lesz oroszlánokat vinni az Egyesült Államokba, legyen az élő vagy halott. Továbbra is engedik a Panthera leo melanochaita vadászatát, de jóval szigorúbb procedúrán kell átesnie azoknak, akik haza is akarják majd vinni a trófeát.

Az oroszlánok nem mindenhol számítanak veszélyeztetettnek. A nemzetközi szervezet (International Union for Conservation of Nature (IUCN) például csak sebezhetőnek tartja a populációt, ez egy lépéssel van a veszélyeztetett kategória mögött. Azt azonban elismerik, hogy az oroszlánok száma gyorsan csökken, 1993 és 2014 között 43 százalékkal csökkent a populáció.