Eszter, Eliza
EUR 382,62 Ft
USD 356,26 Ft
14 °C
24 °C

A Napfogyatkozástól a marsi robot árnyékáig

2015.12.23. 06:43

Izgalmas év volt a csillagászatban az idei év is. Kezdjük rögtön azzal, hogy két holdfogyatkozást is megfigyelhettünk, az egyiket tavasszal, a másikat ősszel. És ha ez nem lenne elég, még teljes Napfogyatkozást is láthattak a szerencsések márciusban.

Talán az év eseménye volt a New Horizons küldetése, az űrszonda hosszú évek után végre elérte a Plútót, csodálatos képeket küldve a törpebolygóról és holdjairól. Ki ne emlékezne a Plútó szívecskés fotójára, amellyel mindenki szívébe belopta magát a bolygóságától megfosztott égitest.

Hónapokig tartották lázban a tudóstársadalmat és az amatőr érdeklődőket a Ceres furcsa fényes foltjai. Végül még az év vége előtt találtak rá magyarázatot, de azért még maradtak nyitott kérdések is a témában.

A Nemzetközi Űrállomáson lakók idén sem hagytak csodás fényképek nélkül, ezek egy részén a Föld is szerepel. A Curiosity tovább halad marsi küldetésén, ontva az információt és persze képeket a szomszédos bolygóról.

Az űrszondák és űrtávcsövek soha nem látott képeket készítettek már ismert és eddig ismeretlen égitestekről. Köztük az év egyik legcsodásabb képéről, a Hold mögül felkelő Földről.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla