Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Két évet halasztják a Mars-misszót

2015.12.23. 15:24

Bizonytalan időre elhalasztja következő Mars-misszióját a NASA, mert nincs idő megjavítani az űrhajó egyik szivárgó tömítését – írja az MTI. Az InSight űrhajó márciusban indult volna a Marsra. Probléma van azonban a leszállóegység szeizmométerével, szivárog az egyik vákuumzáras csatlakozó. A műszer a Mars földmozgásait mérné.

„Közel voltunk az induláshoz, de nincs elég időnk, hogy megpróbáljuk azonosítani és megjavítani a szivárgást, majd sikeresen induljunk márciusban” – mondta John Grunsfeld, a NASA űrmissziójának vezetője. A következő alkalom, amikor az InSight a Marsra indulhat, 2018 májusa. A Földről a Marsra tartó misszió esetén az indulás legjobb körülményei 26 havonta csak néhány hétig élnek.

A misszió célja, hogy feltérképezzék a Mars belső magját, köpenyét és kérgét olyan mértékben, ahogyan a Földön kívül még egy bolygónál sem sikerült. A 675 millió dolláros költségű misszióra eddig 525 millió dollárt költöttek.

A NASA szerint a helyzet elemzése és annak eldöntése, hogyan folytassák tovább, hónapokig is eltarthat. Az alkatrész újratervezése csökkenti a 2018-as landolás esélyét, mivel akár öt évig is eltarthat. Az űrhivatal szerint az InSight késése nem befolyásolja a többi Mars-missziót.

A hiba nem teljesen a NASA-é, a hibás alkatrészt a francia űrügynökség, a CNES szállította le, és csak mostanra derült ki, hogy nem lehet időben befejezni a javítást. A hiba bejelentésekor a NASA szakemberei kiemelték, hogy még soha senki nem készített korábban ilyen szerkezetet, így nem csoda, hogy nem sikerült elsőre összehozni.