Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

60 millió fa száradt ki Kaliforniában

2015.12.29. 15:42

Egész erdőket fenyeget pusztulással a 2011 óta tartó aszály Kaliforniában, és ezen már az sem segít, ha növekszik a csapadék mennyisége  az El Nino légköri jelenség hatására - írja az MTI.  Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmány szerint  

több mint 58 millió fa elhalását okozhatja a vízhiány és a magas hőmérséklet.

  A kutatók szerint a vízhiányon és a magas hőmérsékleten túl a szúk pusztítják az erdőket.  

„Kalifornia erdőségei kulcsszerepet játszanak az állam vízellátásában, fakitermelésében, turizmusában, a szén-dioxid elnyelésében és a kikapcsolódást lehetővé tevő szolgáltatásaiban, tehát ökológiailag, gazdaságilag és kulturálisan is rendkívül fontosak” - mondta Greg Asner, a Carnegie Institution for Science munkatársa.

Az aszály hosszú távú változásokat eredményezhet az ökoszisztémában, és ez befolyásolja az állatok természetes élőhelyeit, a biológiai sokféleséget.

Gyilkos vízveszteség

A kutatók repülőgépről készített felvételek és 2011 óta gyűjtött műholdas adatok elemzése révén mérték fel most először, hogy a szárazság milyen hatással van a kaliforniai erdőkre. Az eredmények szerint az erdők lombkoronái egyre több és több vizet veszítettek az elmúlt négy évben.

A mutatók szerint 2011-2015 között 10,6 millió hektárnyi erdőterület, nagyjából 888 millió hatalmas fa lombkoronája szenvedett jelentős vízveszteséget.

Az érintett fák közül nagyjából 58 milliónál tapasztaltak olyan mértékű vízveszteséget a kutatók, amely rendkívül nagy fenyegetést jelent az erdők hosszú távú egészségére.

A szakemberek szerint a mostani helyzet súlyossága miatt, még ha az El Nino hatására növekszik is a csapadék mennyisége, a jövőben esetlegesen előforduló újabb aszályok lényeges változásokat fognak eredményezni a már most jelentősen meggyengült erdőrendszerben.