Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Állatkísérletekben már működik az alkoholizmus ellenszere

2015.12.30. 14:22

Véget érhet a kemény küzdelem a cukrok és az alkohol ellen, nem lesz szükség mesterséges ízesítőkre és komoly odafigyelésre, hogy meg tudjunk szabadulni a hízlaló falatoktól és betegítő kortyoktól. Tudósok ugyanis megtalálták a természetes módját annak, hogy kiiktassák a veszélyes vágyainkat. 

Egereknél és majmoknál már bevált a fibroblaszt növekedési faktor 21 (FGF21) nevű hormon megnövelt dózisa, mint édesség iránti sóvárgást csökkentő anyag.

Sőt, egy alkoholista egeret sikerült vele leszoktatni a piáról.

A Cell Metabolism nevű tudományos szaklapban publikált tanulmánysorozat szerint az FGF21 egy kulcsfontosságú metabolizmust szabályozó hormon, és talán hasznos lehet a kövérség és a 2-es típusú diabétesz kezelésében. Most zajlanak a klinikai vizsgálatok, hogy ezt kiderítsék. 

A kövér egereken, majmokon és embereken elvégzett kísérletekből az derült ki, hogy az FGF21 megnövelt dózisa súlycsökkenést és javuló inzulinérzékenységet eredményez, és ez szükséges az egészséges vércukorszint fenntartásához. Azt is sikerült kimutatni, hogy az emberek eltérő édességvágya összefüggésbe hozható a DNS-ben annak a génnek az eltéréseivel, amely az FGF21-et előállításával vesz részt. A legújabb kutatásban David Mangelsdorf és  Steven Kliewer a texasi egyetemtől kiderítette, hogy az FGF21 manipulálja az édes életekre adott választ az agyban, csökkentve az általuk okozott örömöt.

Természetes módon is több FGF21 termelődik szervezetünkben, amikor szénhidrátokat fogyasztunk, valószínűleg a hormon - ha az előállítását semmi sem zavarja meg - egyfajta kapcsolóként működik, hogy megakadályozza a túlfogyasztást. Ennek a mechanizmusát akarják jobban megérteni a kutatók, amellett, hogy már folyamatban vannak a klinikai tesztek, hogy ellenőrizzék a módszer megbízhatóságát.