Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Szuperfémtől lesznek könnyebbek az autók

2016.01.02. 14:35

A magnézium lehet az alumínium után a következő csodaanyag, amivel a repülőgépek, űrhajók és autók sokkal könnyebbé válnak, és ezáltal kevesebb üzemanyagot fognak fogyasztani.

A magnézium hatalmas mennyiségben elérhető, tehát könnyen és súlyos környezeti károk okozása nélkül beszerezhető. Alapból nem kimondottan erős anyag, de ötvözetként már elég jól teljesít. Főleg abban a formájában, amit a UCLA mérnökei találtak ki.

Xiaochun Li és munkatársai szilícium-karbid nanorészecskékkel szórták tele a magnéziumot, hogy megnöveljék az erejét, és ellenállóbbá tegyék a magas hőmérséklettel szemben.

A szilícium-karbidot ma csiszolóporként használják, és ipari vágóeszközöket építenek belőle, mert majdnem olyan kemény, mint a gyémánt. Nem reagál a vízre, sem a savakra és a lúgokra, szóval kémiai szempontból is igencsak ellenálló. Ebből a szupererős anyagból nanoméretű részecskéket használtak fel, olvadt magnéziummal keverték össze, és végül egy különleges ötvözet jött létre. Ennek a tömegének körülbelül 14 százaléka szilícium-karbid, és a maradék 86 százalék magnézium.

Ez az eljárás egyedülálló, Xiaochun Li professzor szerint még senkinek sem sikerült ilyen nanorészecskéket olvadt fémben feloldani.