András, Andor
-3 °C
3 °C

Négy új elemet kapott a periódusos rendszer

2016.01.04. 09:13

A világ nemzeti kémiai társaságait tömörítő csúcsszerv hivatalosan is helyet adott a periódusos rendszerben annak a négy új kémiai elemnek, amelyeket az elmúlt években sikerült azonosítaniuk japán tudósoknak. Az International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC, Nemzetközi Elméleti és Alkalmazott Kémiai Szövetség) a 113-as, 115-ös, 117-es és 118-as rendszámot adta az új elemeknek, amelyeknek egyelőre nincs hivatalos nevük.

new-elements-2016 1024.png

A négy új elem nem fordul elő a természetben, csak laboratóriumban állíthatók elő. Mivel ez is csupán másodpercekre lehetséges, nehéz volt bizonyítani létezésüket. A kutatók például hét éven keresztül próbálták előállítani a 113-as rendszámú elemet. Ez végül a japán Kosuke Morita és csapatának sikerült a RIKEN központban, meggyőzően bizonyítva az elem létezését. Így ők nyerték el a jogot arra, hogy elnevezzék az elemet, amelyet egészen mostanáig ideiglenes nevén, ununtriumként (Uut) emlegettek.

A másik három elemnek szintén ideiglenes neve volt eddig: a 115-ös, 117-es és 118-as elemeket ununpentium (Uup), ununszeptium (Uus) és ununoktium (Uuo) néven emlegették a kémikusok. Ezeket orosz és amerikai kutatók nevezhetik el, hogy végleg helyet kapjanak a periódusos rendszerben.