Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Az univerzum titkaira keresik a választ egy új űrteleszkóppal

kk
2016.01.06. 06:38 Módosítva: 2016-01-07 06:29:31

A NASA megkezdte legújabb űrteleszkópjának fejlesztését, amely az univerzum alapvető kérdéseire keresi a választ. Emellett közeli bolygókat is megpróbálnak felfedezni és feltérképezni vele. A projektet hivatalosan 2017-ben indítják be, most még csak az előkészületek folynak, de a pénzügyi háttere legalább megvan a nagyszabású tervnek.

Paul Hertz, a NASA asztrofizikai részlegének vezetője jelentette be ezt az űrkutatási hivatal éves rendezvényén. A teleszkóp fejlesztésére idén 90 millió dollárt kapnak kongresszusi jóváhagyással, ami jóval több, mint az elnök által beígért 16 millió dollár.

A teleszkópban 2,4 méter átmérőjű tükör lesz. Működésének első hat évében 400 millió galaxist és 2600 exobolygót szeretnének megfigyelni vele. Wide-Field Infrared Survey Telescope (WFIRST) lesz a neve és a NASA egyik kiemelt projektje lesz.

Tervezését évekkel ezelőtt megkezdték, változott is a cél az idő folyamán. Mérete egyébként nagyjából akkora, mint a Hubble űrteleszkópé, de annál sokkal jobb és nagyobb felbontású képeket tud majd készíteni. A látószöge is jóval szélesebb lesz, mint a legendás teleszkópé.

Ekkora lesz a különbség a Hubble és WFIRST által feltérképezhető terület között.
Ekkora lesz a különbség a Hubble és WFIRST által feltérképezhető terület között.

A kutatók reményei szerint ezernyi kérdésre ad majd választ a megfigyelésekkel a teleszkóp. Nem csupán távoli objektumokat, hanem közeli rendszereket is meg lehet majd figyelni vele.