Valér
2 °C
8 °C

Szaddám Huszein luxusjachtja ma kutatóhajó

2016.01.06. 12:51

Három fedélzete van, márványborításúak a fürdőszobái, tucatnyi vendégszoba és helikopterleszálló i van rajta, egyszóval luxus minden tekintetben. Szaddám Huszein volt iraki diktátor jachtja most az iraki tengerkutatók birtokában van.

A jachtnak igencsak kalandos volt az élete, 1980-ban építették a diktátor személyes használatára a 82 éves hajót. Akkor 25 millió dollárba került, most nagyjából négyszer annyit érhet.

Szaddám Huszein soha nem használta, a Dániában készült hajót az iráni háború miatt nem tudták Irakba szállítani, évekig Omanban vesztegelt. Az évtized közepén a diktátor el is ajándékozta azt a szaúdi királynak, de ő Jordánia királyának adta tovább. Husszein király 1999-es halála után Franciaországba küldték a hajót egy kajmán szigeteki cég tulajdonaként. Irak amerikai megszállása után az iraki kormány visszakövetelte a hajót, amelyet egymillió dollár fejében meg is kapott. Eladni azonban nem tudták, így a nyakukon maradt.

Eleinte nem sok mindenre használták. A University of Basra jó kapcsolatokkal rendelkező professzorai azonban meggyőzték a kormányzatot arról, hogy adják át az egyetemnek a hajót. A jachttal azóta a Perzsa-öböl élővilágát, a tenger biológiai és kémiai változásait térképezik fel. Talán ez a világ legextravagánsabb kutatóhajója.