A káros szén-dioxidból hasznos üzemanyag is lehet

2016.01.08. 16:52

Egy kínai kutatócsoport létrehozott egy új anyagot, egy mikroszkopikus vastagságú kobaltréteget, ami formiáttá alakíthatja a szén-dioxidot. Ezzel a lépéssel a környezetkárosító gáz környezetkímélő üzemanyaggá alakítható, mert a formiát káros melléktermékek nélkül ég el.

Az új fejlesztéssel megakadályozható lenne, hogy minden évben 36 gigatonnányi szén-dioxid kerüljön a légkörbe a fosszilis üzemanyagok használata során. A kutatók évtizedeken át keresték a módját a szén-dioxid hatékony átalakításának. Az első tesztek arra utalnak, hogy a kobaltszűrő csakugyan megoldást nyújthat a problémára.

Ez alapvető tudományos áttörést jelent. Persze, évekig is eltarthat, mire sikeres, kereskedelmi forgalomban kapható eszköz lesz belőle. De a fejlesztésnek ebben a szakaszában minden reakció pozitívnak tűnik.

– mondta Karthish Manthiram vegyészmérnök, a Kaliforniai Műszaki Intézet munkatársa, aki nem vett részt a fejlesztésben.

A szűrőhöz mindössze négy atom vastagságú rétegeket használnak; ezek mindegyike kobaltból, illetve kobalt-oxidból készült. Az elektroredukció során – ami megváltoztatja a szén-dioxid molekulaszerkezetét – olyan üzemanyag születik, ami több energiát szolgáltathat, mint amennyi a létrehozásához szükséges. Így az új eljárás során a káros szén-dioxidból hasznos üzemanyag lesz.  • Hírek
  • Személyi kölcsön