Auguszta
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Kevesebb cukor, só, telített zsír - ezt javasolja az amerikai kormány

2016.01.08. 00:33

Az USA kormányzata, pontosabban a helyi egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma szerint az egészséges életmódhoz mindenképpen szükségünk lesz a cukor-, só-, és telített zsírsav-bevitelünk csökkentésére. Nyugodtan ehetünk viszont többet zöldségekből, áll a mintegy 500 oldalas jelentésben, aminek jó tanácsait 7 pontban foglaljuk össze. 

(Napi 2000 kalóriát bevivő felnőtt esetén)

  • Felejtsük el az édességeket

A napi kalóriabevitel 10 százalékát ne haladja meg a cukor, azaz 50 grammnál többen ne gondolkodjunk, ami nagyjából egy doboz szénsavas üdítőnyi cukrot jelent. Az amerikai kormányzat egyébként először foglalt állást a cukorkérdésben (azaz, hogy nem tesz jót az embernek), de még így is elmaradnak az American Heart Association javaslata mögött, ők 25 gramm cukornál húzzák meg a határt.

  • Megint lehet tojást enni

Legutóbb még az volt, hogy a koleszterin az nem jó, és 300 milligrammnál többet kész öngyilkosság bevinni, szóval két tojás és slussz. A mostani irányelvekben a limitet eltörölték, helyette az szerepel, hogy tessék olyan kevés koleszterint bevinni a szervezetbe, amennyit csak lehet. A hátraarc mögött az állhat, hogy a tojás koleszterintartalma közel sem olyan magas, mint a telített zsírsavaké, legalábbis ezt állítja az amerikai kormányzat.

  • Ha hús, akkor hal, csirke, pulyka

A fehérje kell, mert attól leszünk izmosak, foglalhatnánk össze ezt a pontot. És ha fehérje, akkor hús, de ha hús, akkor hal és szárnyasok. Sőt, hetente tanácsos legalább 225 gramm halat vagy más tengeri eredetű húst (rák, kagyló) fogyasztani. Ismét csak nincs limit a vörös húsokon, de azt megemlítik, hogy minél kevesebb disznóhúst és marhát fogyasztunk, annál kisebb az esélyünk a szívbetegségekre. A kolbász és a szalonna rákkeltő hatásáról mi is cikkeztünk korábban. 

  • Inkább sok gyümölcs és zöldség

A zöldség azért jó, mert szinte korlátlan mennyiségben fogyaszthatjuk, és a telítettség érzetét ugyanúgy megkapjuk tőlük, mint egy steaktől, viszont a bevitt kalóriamennyiség jóval kevesebb lesz. A zöldség- és gyümölcsközpontú étkezés a cukorbetegség veszélyeit is csökkenti. Nyugodtan lehet enni barna rizst is, kalciumban és D-vitaminban gazdag, és az emésztéshez is jól jön.

  • Lehet piálni, csak módjával

Napi egy pohár ital a nőknek, napi kettő a férfiaknak. Ennyi belefér, sőt, napi egy pohár bor még jótékony hatéssal is van a szervezetre. Kávézni is szabad, 3-5 csésze belefér, állítják az amerikaiak, mert a a kávé a Parkinson-kór kialakulását is megakadályozhatja.

  • 10% zsírig még nincs baj

A szervezetünknek szüksége van a zsírra. Omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket nyugodtan lehet enni, ezt halakban lehet a leggyakrabban megtalálni. Öt kávéskanálnyi olaj is belefér.

  • Ne sózzunk agyon semmit

2300 milligramm só per nap elég kell hogy legyen mindenkinek. Ez kb. egy kávéskanálnyi, ami ugye nem sok, egy zacskó csipszben van ennyi.