Nyugaton nagyobb a különbség a nők és a férfiak önértékelése között

2016.01.11. 09:52

Most készült először olyan kutatás, ami 48 országban 1 millió férfit és nőt elemzett az alapján, hogy mekkora az önértékelésük. Az eredmények alapján a férfiaknak mindenhol magasabb az önértékelésük, mint a nőknek, és mindkét nemnél egyre magasabb lesz az érték, ahogy idősödnek. Talán meglepő eredmény, hogy a nyugati kultúrában a nőknek alacsonyabb az önértékelésük a férfiakhoz képest, mint a fejlődő országokban, azaz nyugaton nagyobb a két nem közötti különbség.

„Az elmúlt két évtizedben sok tanulmányból kiderült, hogy különbözik az emberek önértékelése nemek és életkor alapján: a férfiaké mindig magasabb, az életkorral pedig mindig nő. Viszont eddig gyakorlatilag az összes tanulmány csak a nyugati, tanult, iparosodott, gazdag és demokratikus országokat vizsgálata” – mondta Wiebke Bleidorn, a University of California pszichológusa a Science Alertnek.

A kutatók szerették volna bizonyítani, hogy a nemek és életkorok közötti különbségek a nyugati világon kívül is léteznek, elemezték a Gosling-Potter Internet Personality Projectből származó adatokat is, amelyben több mint 985 ezer 16-45 közötti férfi és nő válaszolt a kérdésekre 48 országból.

Journal of Personality and Social Psychology című szaklapban publikált eredmények szerint többségében univerzálisak a nemek közötti egyenlőtlenségek ebben a témában de nem mindig egyformán. „A individualista, sikerorientált, egyenlőségen alapuló, fejlett nemzetek, ahol a nemek közötti egyenlőség is nagyobb, nagyobb különbséget mutatott a nemek között önértékelésben, mint a kollektivista, szegényebb, fejlődő országok, ahol a nemek között nagyobb a különbség. Ez valószínűleg azoknak a kulturális hatásoknak köszönhető, amelyek a férfiak és nők önértékelését szabályozzák” – mondja Bleidorn. Az ázsiai országokban, például Thaiföldön, Indonéziában, Kínában és Indiában kisebb a különbség önértékelésben.

A pszichológus szerint az egyik magyarázat az lehet, hogy a nyugati kultúra sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a nők fizikai megjelenésére. Több tanulmány megmutatta, hogy a lányok hozzáállása saját kinézetükhöz sokkal negatívabb lesz serdülőkorban. Ennek valószínűleg az önértékelésre is hatása van azokban a kultúrákban, ahol nagy a nyomás a fizikai megjelenéssel kapcsolatban. Viszont, a fejlett országokban, ahol alacsonyabb a kamaszkori szülések száma, és későbbi a házasodás időpontja a nemek közötti különbség súlya a korral csökken. A kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy sokkal kevésbé erősek a tradicionális nemi szerepek, a nemek egyformábban férhetnek hozzá az oktatáshoz, egészségügyhöz és vállalhatnak politikai szerepet, így státushoz jutnak, a társadalom jobban megbecsüli őket – így a nők önbecsülése felnőttkorban nő.

A kutatók szerint a tanulmányuk megmutatta, hogy az önértékelést legalább részben kultúrától független, univerzális dolgok, például biológiai, hormonális mechanizmusok szabályozzák, mivel bizonyos különbséget a nemek között mindenhol találtak.   • Hírek
  • Személyi kölcsön