Gerzson
-3 °C
2 °C

Tényleg létezik a világ legnagyobb kanyonja

2016.01.19. 19:17

Kínai kutatók megerősítették a világ eddig ismert legnagyobb kanyonjának létezését a Déli-sarkvidéken a Hósárkány (Hszüelung) nevű jégtörőhajó fedélzetéről küldött jelentésükben, amelyet a Hszinhua hírügynökség közölt kedden.

A 32. kínai Antarktisz-expedíció kutatóinak közlése szerint a völgyszurdok több mint ezer kilométer hosszú, 1500 méter mély és a felső részén 26,5 kilométer széles. E paraméterek alapján nagyobb, mint az amerikai Arizona államban található Grand Canyon – írja az MTI.

A jégtakaró alatt megbújó kanyon esetleges létezéséről kezdetleges kutatások eredményeit nemrégiben közölte a Geology nevű amerikai szakmai folyóirat azzal, hogy a kanyon, illetve kanyonrendszer halvány nyomait műholdfelvételek is sejttették.

A kínai expedíció novemberben indult útnak az Antarktisz keleti részén, az Erzsébet hercegnő-föld környékére. Beszámolójuk szerint a kanyont a jég alatt hatalmas vizes terület övezi, nagy részen úgynevezett meleg jéggel.

A kínai kutatók 866 ezer négyzetkilométeres területen végeztek vizsgálatokat, amelyben segítségükre volt egy merev szárnyú, jégradarral és nagy pontosságú differenciális GPS (DGPS) rendszerrel felszerelt kínai fejlesztésű repülőgép is.