Zalán
2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Újra felfedeztek egy rég kihaltnak hitt fajt

2016.01.21. 13:22

Újra felfedeztek egy ritka, kihaltnak hitt békafajt Északkelet-India őserdeiben – írja az MTI. A golflabdanagyságú béka fák mélyedéseiben él, a talajtól akár hatméteres magasságban, talán ezért maradhatott ilyen sokáig titokban, hogy nem is halt ki. Mások szerint talán azért nem vették észre töb mint száz éven át, mert nagyon kevés kutató dolgozik a Földnek azon a félreeső táján.

A békára véletlenül bukkantak rá 2007-ben, amikor egészen más állatok után kutattak. A kutatócsapatot vezető Szathjabhama Dasz Bidzsu egyébként nem ma kezdte, Indiában Békaembernek is nevezik, mert nagyjából 350 békafajt fedezett már fel.

A fák tetejéről egész zenekar koncertjét hallottuk meg. Varázslatos volt. Természetesen el kellett kezdenünk a kutatást

– mesélte Bidzsu.

A kutatók DNS-elemzéssel megállapították, hogy a béka új nembe tartozik, új nevet is kellett neki adni. Thomas Jerdon brit zoológusról, az első egyedek megtalálójáról 1870-ben Polypedates jerdoniinek nevezték, most Franky Bossuyt belga herpetológus, vagyis kétéltű- és hüllőkutató, Bidzsu hajdani brüsszeli tanára után az lett a neve, hogy

Frankixalus jerdonii.

A béka nőstényei a fák vízzel teli mélyedéseibe rakják le a megtermékenyített petéiket és csak akkor térnek vissza hozzájuk, amikor az ebihalak kikeltek. Ekkor megtermékenyítetlen petékkel táplálják őket. A legtöbb békától eltérően a felnőtt példányok inkább növényen, mint rovarokon, lárvákon élnek.

Ugyan a kihaltnak hitt kétéltű újrafelfedezése óta számos példányát láttak már, a kis állat Bidzsu szerint nincs biztonságban, mert az őserdőket továbbra is irtják, hogy teret nyerjen a mezőgazdaság és újabb emberi lakóhelyeket hozhassanak létre.