Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Ilyen még nem volt: vadon szülő hím csikóhalat videóztak Ausztráliában

2016.01.22. 21:35

Soha senkinek nem sikerült eddig, és most is csak véletlenül jött össze: természetes élőhelyén filmeztek le egy csikóhalat, ahogy az megszüli az utódait.

Az ausztrál Nelson Bay partjainál búvárkodó Clayton Manning és Meagan Abele (mindketten a kanadai British Columbia Egyetem hallgatói) szúrták ki az összehúzódások miatt kicsit rángatózó állatot, és egy kicsit több mint kétperces videóban örökítették meg, amit korábban még senki nem filmezett le.

A csikóhalaknál a hím hordja ki az utódokat. A nőstény párzás során a hím hasoldali költőerszényébe préseli az ikrákat. A hím ezután a víz hőmérsékletétől függően nagyjából három hétig úszkál több tucatnyi, épp fejlődő minicsikóhallal a hasában, mielőtt megszüli őket. A felvételen látható White-csikóhal az év 12 hónapjából nagyjából hatban kész az utódlásra, októbertől márciusig, és ebben az időszakban akár többször is lehet siker a párosodás vége.

Szükség is van a szaporaságra, mert az újszülött, illetve fiatal csikóhalak döntő többsége nem éri meg a felnőttkort, számítások szerint alig fél százalékukra vár teljes élet, a többieket felfalja a környék élővilága, esetleg elpusztítja valami emberi tevékenység.

A filmet készítő páros tisztában volt azzal, micsoda ritkaság történt velük. Manning az Australian Geographic című újságnak nyilatkozva elárulta, hogy mikor abbahagyták a filmezést, még ott, a víz alatt lepacsiztak a partnerével, és csak aztán emelkedtek a felszínre, hogy ott folytassák az ünneplést.