Riasztó a kisfejűséget okozó zikavírus terjedése, Obama is megszólalt

2016.01.27. 18:26 Módosítva: 2016.01.27. 19:13

Egyre aggasztóbb a zikavírus terjedése: a vírus megjelent Európában – Latin-Amerikából hazatért utazók hozták be, egy dán, három brit és tíz holland állampolgár szervezetében mutatták ki –, de az amerikai kontinens több mint húsz országában is jelen van. Barack Obama amerikai elnök közleményben sürgette a gyors cselekvést, így az oltóanyagok és kezelés kutatásának felgyorsítását.

Több mint húsz ország érintett

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) figyelmeztetése szerint az eredetileg Afrikában honos, de jelenleg Dél-Amerikából terjedő, szúnyogok okozta vírus nem csupán Észak- és Dél-Amerikát fenyegeti, hanem Európát is. A betegséget először Brazíliában észlelték, és ma már Észak- és Dél-Amerika, valamint a karibi térség 21 országában regisztrálták, írja az MTI.

Brazíliában október óta több mint 4000 esetet jelentettek.

A karibi-térségben közben újabb zikavírusos fertőzéseket erősítettek meg a hatóságok. Costa Ricában helyi idő szerint kedden első alkalommal számoltak be a hatóságok zikalázzal megbetegedett páciensről. A 25 éves nő Kolumbiában fertőződött meg a vírussal. Puerto Ricóban december óta 19 új esetet regisztráltak. A panamai hatóságok arról számoltak be, hogy az északkeleti, őslakosokból álló Guna Yala közösségben 42 megbetegedést jegyeztek fel.

Az Egyesült Államokban a héten két ember szervezetében mutatták ki a vírust, mindketten Dél-Amerikában jártak korábban, ahogy az európai vírushordozók is.

A betegség a várandós nőkre különösen veszélyes, a kisbabák ugyanis kóros kisfejűséggel születnek. Terjedésének okairól, az ellene való védekezésről egyelőre semmit nem tudni, a salvadori kormány például megelőzésként azt tanácsolta a nőknek, hogy ne essenek teherbe.

USA: százmilliók a zikaveszélyes területen

Az amerikai elnököt kedden tájékoztatták a vírus veszélyeiről, s arról, hogy az Egyesült Államokban olyan térségeket is fenyegethet, ahol az amerikai népesség mintegy hatvan százaléka él. Az amerikai országos egészségügyi intézet igazgatója a Lancet tudományos folyóirat egyik elemzésére hívta fel a figyelmet, amely szerint a vírus kivált a melegebb hónapokban fenyegetheti az Egyesült Államok keleti és nyugati partvidékét, sőt, a középnyugati szövetségi államokat is. Ezeken a területeken mintegy kétszázmillió ember él. De huszonhárom milliónyian élnek olyan nedves, párás vidékeken, ahol a vírust terjesztő szúnyog egész évben jelen van.

A Fehér Ház szóvivője nagyon fontosnak mondta, hogy szélesítsék és mélyítsék a tájékoztatást a vírusról. Az amerikai orvosok szövetsége pedig még kedden új irányvonalakat fogalmazott meg a védekezést illetően.

A légitársaságok segítenek

Az amerikai légitársaságok máris reagáltak a veszélyre. Az American Airlines visszatéríti a repülőjegy árát azoknak a várandós nőknek, akiknek a salvadori San Salvadorba, a hondurasi Tegucigalpába, és a panamai Panamavárosba van érvényes jegyük, de orvosi igazolással bizonyítják, hogy nem alkalmasak a repülőútra. A United Airlines pedig felkínálta a lehetőséget utasainak, hogy akik a veszélyeztetett vidékekre utaznának, újrarendelhetik repülőjegyeiket, vagy le is mondhatják és az árat teljes egészében megtérítik nekik.

Venezuelában is nagy lehet a baj

Venezuelai orvosok azt követelik a kormánytól, hogy tegye közzé a zikavírussal kapcsolatos statisztikákat, és arra figyelmeztettek, hogy a betegség veszélyes mértékben elterjedhetett az országban - közölte szerdán az AP amerikai hírügynökség.

Civil szervezetek a szokatlan láz rohamos terjedéséről számoltak be a térségben.

A venezuelai egészségügyi tárca korábban csak azt erősítette meg, hogy az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett zikaláz jelen van a dél-amerikai országban. A minisztérium 2015 januárja óta nem tett közzé a járványos betegségekről szóló információkat. José Felix Oletta korábbi egészségügyi miniszter azt mondta, elfogadhatatlan, hogy a kormány ilyen sokáig halogatja a zikavírussal kapcsolatos statisztikák megjelentetését.

A politikailag élesen megosztott országban az orvosok jobbára az ellenzéket támogatják, miközben a szocialista vezetést teszik felelőssé a gyógyszerek és orvosi eszközök nagy mértékű hiánya miatt.  • Tippek
  • Csok