Dinoszauruszokat keresnek az Antarktiszon

2-scientificex
2016.02.01. 13:44

Egy nemzetközi kutatócsoport indul útnak az Antarktisz felé. Arra keresnek majd bizonyítékot, hogy a fagyott kontinens egykor fontos szerepet játszott az evolúcióban, egyes fajok kialakulásában.

Több millió évvel ezelőtt az Antarktisz meleg és buja környezetét a dinoszauruszok uralták, de emellett nagyon sokféle állat élt meg itt. Ezeknek a maradványai, fosszíliái több kilométer mélyen lehetnek a jégpáncél alatt. Emiatt az Antarktisz evolúcióban játszott szerepéről csak elképzeléseik vannak a kutatóknak.

A mostani expedícióban több amerikai, ausztrál és dél-afrikai múzeum és egyetem paleontológusai vesznek részt. A James Ross szigeten és a szomszédos szigeteken kezdik a kutatást. Ez azon ritka helyek egyike, ahol a fosszíliákat tartalmazó kőzetek elérhetőek. Az Antarktisz 99 százalékát folyamatosan jég fedi, magyarázza Matthew Lamanna, a Carnegie Museum paleontológusa.

Most olyan fosszíliákat keresnek, amely a dinoszauruszok korának vége felé éltek ezeken a területeken. Így többet is megtudhatnak a kihalás körüli ökoszisztémáról. Bár ez így is több millió évet ölel fel, földtörténeti szempontból rövid időszaknak számít. A kutatók nagyjából 100 és 40 millió évvel ezelőtti időszakból keresnek fosszíliákat.

Olyan kérdésekre szeretnének választ kapni, hogy vannak-e olyan madár-vagy emlősfajok, amelyek innen származnak, vagy a fejlődés inkább a világ többi részén végbement fejlődéshez hasonló.

A területen kutattak már korábban is, találtak is olyan madárfajokat, amelyek addig ismeretlenek voltak. Ez azt is jelentheti, hogy az Antarktisz különösen fontos helyszín volt a madarak kialakulásában.  • Hírek
  • Személyi kölcsön