Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Megfejtették az 1964-es szökőár rejtélyét

2016.02.02. 22:44

A természet fél évszázados rejtélyét fejtették meg az Egyesült Államok Földtani Intézetének (USGS) kutatói, jelentette az MTI. A tudósok kiderítették, hogy a pusztító 1964-es alaszkai szökőárat egy vízfelszín alatt 350 méterre zajló földcsuszamlás keltette.

A gyilkos hullámok a Prince William-öbölbeli Chenega falut lerombolták, 75 lakosából 23 halálát okozták.

A település lakóinak nem sok idejük maradt arra, hogy magasabban fekvő területre meneküljenek. Négy és fél percen keresztül rázta Alaszkát a Richter-skála szerinti 9,2 erősségű földrengés, az epicentrum a falutól körülbelül száz kilométerre volt. Négy perccel később csapott le a halálos szökőár Chenegára.

A mérések kezdete óta a világon a második legnagyobb erejű földrengés kilenc ember halálát okozta Alaszka legnagyobb városában, Anchorage-ban, sokan a szökőárak hullámaiban lelték halálukat. A hatalmas földrengés szőnyegként gyűrte meg az óceáni talajt, a Csendes-óceánon végigfutó cunamit okozva.

George Plafker, a USGS geológusa, a nagy földrengés egyik első kutatója az intézet közleményében azt írta: a szakértők arra gyanakodtak, hogy a szökőár egy tenger alatti földcsuszamlás számlájára írható, ám nem voltak megfelelő adataik, amelyek alapján meghatározhatták volna a földcsuszamlás forrásának helyét és méretét.

A Danny Brothers geofizikus vezette kutatócsoport hangradarral és talajradarral feltérképezte a közeli Dangerous Passage fjord víz alatti földcsuszamlásait. Így kapták meg az üledékrétegek keresztmetszeti képét, amely feltárta kialakulásuk történetét.

A kutatók három medencét találtak, amelyek mintegy 25 kilométer hosszan húzódnak, és egymáshoz képest egyre mélyülnek. Oldaluk meredek, gleccserek vájták ki őket, amikor alacsonyabb volt a tenger szintje. A medencék olyanok, mintha edényeket tettek volna különböző magasságban elhelyezkedő polcokra - magyarázta Brothers. 

Ahogy a gleccserek visszahúzódtak, folyami üledék töltötte fel a tenger alatti medencéket. A földrengés a második medencét borította ki, emiatt következett be a szökőár. A medencében lévő labilis üledékréteg a meredek lejtőn át óriási földcsuszamlást okozva a harmadik medencébe zúdult. „Ez az üledéklavina okozta azt a vízhullámot, amely Chenegát a földdel tette egyenlővé” - mondta Brothers.

Az 1964-es földrengés és az azt követő szökőárak szerepet játszottak az Országos Szökőárjelző Központ létrehozásában, amelyet az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) működtet. A központ percekkel egy földrengés észlelése után figyelmezteti a nyugati part és Hawaii lakóit, hogy hatalmas hullám tart feléjük.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport