Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Meg tudja fejteni a brit titkosszolgálat rejtvényét?

2016.02.02. 12:10

A GCHQ brit titkosszolgálat karácsonykor közzétett egy rejtvénysorozatot. A szabályokat elmagyarázva, viszonylag egyszerűnek tűnik, így sokan neki is fogtak a feladatnak. Az első akadályt sokan sikeresen vették, a következőn is sokan átjutottak, az rejtvénysorozat utolsó darabját azonban a mai napig senki nem tudta megoldani.

Nézzük meg tehát az első rejtvényt, amelyet egyébként hatszázezren oldottak meg. Ezt december elején tették közzé, bárki számára elérhető volt.

Adott egy nagy négyzet, amely sok kisebb négyzetből áll. A kis négyzetek feketék vagy fehérek, néhányat előre ki is töltöttek. Mindegyik sor és oszlop előtt számok vannak, ezek azt jelzik, hogy milyen hosszú (hány négyzetből álló) a fekete alakzatok vannak benne. A számok sorrendje sem mindegy, mert az alakzatok sorrendjét jelzik. Például az első sorban a 7, 3, 1, 1, 7 azt jelenti, hogy van egy olyan alakzat, amely hét négyzetből áll, ezt követi egy olyan, amely háromból és így tovább. Mindegyik alakzat között legalább egy fehér kocka van, de persze lehet ennél több is. Kicsit a Sudokura emlékeztet a dolog.

A feladat, hogy satírozzuk ki a fekete négyzeteket a megadott módon, hogy az oszlopok elé és a sorok elé írt számok is igazak legyenek. Miután ez megvan, egy QR-kódot kapunk, amelyet leolvasva a megfelelő eszközzel egy újabb rejtvényt kapunk. Egyre komplexebb megoldásokat kellett alkalmazni a rejtvényfejtőknek, hogy eljussanak az utolsó szakaszig. Ezt harmincezren érték el. És itt vérzett el mindenki.

Az utolsó forduló rejtvényére senki nem tudta a megoldást. A GCHQ vezetője szerint sokkal kevésbé absztrakt a megoldás, mint azt sokan gondolják. Néhányan nagyon közel jutottak a megoldásig, de senkinek nem sikerült száz százalékos, hibátlan választ adni.

Az első rejtvényről egyébként szakértők azt nyilatkozták, hogy nem bonyolult, csak sok türelem kell hozzá: le kell ülni és végig kell próbálgatni a lehetőségeket. Erre egyébként egy Reddit-csoport is alakult még decemberben, hogy megosszák egymással a tapasztalatokat. Itt derült ki, hogy a QR-kód a következő rejtvényhez visz tovább. Néhányan ezt is megoldották, sőt a harmadik rejtvényen is sikerült keresztülvergődni. Aztán jött a negyedik, a legnehezebb.

A határidő január végén lejárt, a biztonsági cég február elején közzéteszi a megoldásokat.

A GCHQ brit kormányügynökség szorosan együttműködik a két másik ismert brit titkosszolgálattal, az MI5-al és MI6-el is. Többször alkalmaztak rejtvényeket toborzáshoz is, így válogatták ki a lehetséges jelöleteket, akiket aztán megkörnyékeztek, hogy akarják-e a tudásukat a brit titkosszolgálat valamely ágánál kamatoztatni. Az eddigi rejtvényeknél mindenféle tudásra szükség volt, a leghagyományosabb kriptográfiai megoldásokat is tudták alkalmazni a játékosok, de például weboldalak kódjában is kellett információt keresni. Tavaly pedig egy olyan rejtvényfejtős MMO-játékot indítottak el, amelyben a leendő kriptográfusok tehetségét vizsgálták. Úgy kellett kódokat fejteniük és rejtvényeket megoldaniuk, hogy közben körülöttük terrorista támadásokat szimuláltak.