Emőke
-4 °C
9 °C

A győztesek hajlamosabbak csalni, mint a vesztesek

2016.02.05. 11:34

Mindig is úgy gondolta, hogy aki gazdagabb, mint ön, az lop, csal, hazudik? Mostantól végre tud majd tudományos eredményekre is mutogatni. Egy új kutatás erősíti ezt az összefüggést, bár azt is megállapítja, hogy nem a sikerhez van szükség etikátlan magatartásra, hanem maga a siker generálja ezt a viselkedést.

Izraeli kutatók többfázisú pszichológiai kísérletsorozatot végeztek. Először játékokat játszattak az alanyokkal, ezután pedig a játék győztese mindig eldönthette, hogy mennyi jutalmat kapjon.

A nyertesek csaltak, mindig a megérdemeltnél több jutalmat osztva saját maguknak.

Az alanyok mindig párban játszottak. Először egy egyszerű memóriajátékban csaptak össze, és a nyertes kapott egy fülhallgatót. Ezután új ellenfél jött, akivel egy pár dobókockával versenyeztek. Minden kockadobásnál 12 sékel volt a maximum megnyerhető díj, ebből a játékosok annál többet vehettek el, minél nagyobbat dobtak, míg a maradék ment az ellenfélhez.

A kutatók viszont bevezettek egy csavart: csak a dobójátékos láthatta, milyen szám jött ki egy-egy körben, és mind az ellenfelének, mind a kutatóknak el kellett fogadnia az önbevallásos eredményt, és így azt is, hogy a játékos szerint mennyi pénz jár neki. A kutatók viszont össze tudták hasonlítani a bemondott eredményeket a játékra vonatkozó valószínűségi számításokkal, és azt vették észre, hogy a nyertesek által közölt szám jóval magasabb átlagot adott ki, mint aminek a statisztikák alapján ki kellett volna jönnie. Ha pedig nem a győzelem után, hanem közvetlenül a következő, de az előzőtől független játék előtt kérdezték őket, rendszeresen  még nagyobb számot mondtak. Vagyis aki győztesnek érezte magát, hajlamosabb volt a tisztességtelen magatartásra. A legvalószínűbb magyarázat a kutatók szerint, hogy

minél inkább nyertesnek érzi magát valaki, annál többre érzi feljogosítva magát.

Nem általában a siker idézi ezt elő szerintük, hanem maga a győzelem: a játékosok által kitöltött kérdőívekből az derült ki, hogy a hatás erősebb egy verseny megnyerése, mint valamilyen személyes cél elérése után.

A kutatók szerint ezek az eredmények segíthetnek jobban megérteni, hogyan hatnak a társadalmi egyenlőségre és mobilitásra a versenyhelyzetek. Eszerint a kutatás szerint nyilván úgy, hogy a verseny még tovább gerjeszti a különbségeket, ahelyett, hogy csökkentené azokat. 

Azért mielőtt Lukács Lacival együtt ordítaná, hogy aki gazdag az meg tovább hízik, itt már senki senkiben nem bízik, érdemes megjegyezni, hogy mivel magukat az eredményeket nem láthatták a kutatók, a jelenség okát se tudták egyértelműen meghatározni, és problémás volt a különbségtétel az egyes esetek között.

A tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban jelent meg.