Erik, Alexandra
EUR 383,78 Ft
USD 366,46 Ft
9 °C
23 °C

Lebegő jéghegyek vándorolnak a Plútó felszínén

2016.02.05. 15:46

Bár a New Horizons űrszonda a történelmi útján már tavaly júliusban elhagyta a Plútót, még mindig folyamatosan küldi haza az izgalmas képeket és adatokat. A legfrissebb kép alapján a NASA bejelentette, hogy a kisbolygó felszínén vándorló jéghelyeket találtak.

nh-plutosfloatinghills-context-lables v3-sml-02-04-16
Fotó: NASA

A Plútó híres szív alakú foltjában található a Sputnik síkság, itt vették észre a kutatók a jelenséget. Az óriási terület telis-tele van apró hegyekkel, amelyek gleccsereken állnak. Mivel a hegyek vízjégből, a gleccserek viszont a sűrűbb nitrogénjégből állnak, előbbiek gyakorlatilag úszkálnak a gleccserek tetején, mint a földi jéghegyek az óceánban.

A hegyek a közeli nagy fennsíkból szakadhattak le, és a Sputnik síkságon utaznak, ahol a síkság nagy nitrogénjég-tömbjei mentén csoportokba rendeződnek. Az egyik ilyen tömörülést a kutatók informálisan a Challanger-űrsiklóról nevezték el a Challanger-katasztrófa áldozatainak tiszteletére.

A képet a New Horizons 16 ezer kilométerről készítette, nem sokkal azelőtt, hogy az útja során a Plútóhoz legközelebb eső ponthoz – 12 550 kilométerre – ért volna.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek