Edina
-12 °C
-3 °C

Klímaváltozás miatt késhetnek a transzatlanti járatok

000 Was8987416
2016.02.10. 11:13

A klímaváltozás miatt a transzatlanti repülőjáratok több időt töltenek majd a levegőben. Ez új tanulmány szerint a jet streamnek nevezett jelenség az oka ennek. A jet stream a magasabb légrétegekben lévő erős áramlás, úgynevezett futóáramlás.

A futóáramlás megerősödése a globális felmelegedésnek köszönhető, a sarkköri olvadás hatására például megváltoznak az északi féltekén uralkodó légköri áramlatok. Az erősebb jet stream felgyorsítja a keletre  tartó járatokat, New Yorkból Londonba hamarabb ér oda a repülő. De visszafelé lassabban.

A változás nagyjából kétezer órával növeli a levegőben töltött időt, ez dollármilliókat jelent a plusz üzemanyag miatt. Ráadásul a késések miatt további bonyodalmakat jelent az időjárásváltozás.

A ma megjelent tanulmányban Paul Williams, a University of Reading légkörkutatója azt állítja, hogy a jet stream átlagosan 15 százalékkal lesz erősebb télen, ami azt is jelenti, hogy a Londonba tartó gépek akár 5:20 perces rekordidő alatt is megtehetik az utat. Visszafelé azonban az út akár hét óráig is tarthat, vagy még tovább, ha a széljárás nem kedvező.

10-climatechang
Fotó: University of Reading

Mi is az a jet stream, ami ennyire befolyásolhatja a légiközlekedést. A jetek viszonylag szűk keresztmetszetben összpontosuló, nagy szélsebességű vízszintes áramlási zónák. Ezek akár az egész Földet is körbefutják. Az a jet stream, amelyről most szó van úgy nevezett poláris jet. Az északi hideg és déli meleg levegőt elválasztó frontfelületen alakulnak ki, a hideg és a meleg levegő hőmérsékleti különbségéből nyeri erejét.

Visszatérve a repülőjáratokra, Paul Williams szerint a jövőben nem lesz ritka a késés a New Yorkba tartó járatoknál. A több levegőben töltött óra akár 22 millió dollárjába is kerülhet összesen a légitársaságoknak, mert jóval több üzemanyagot használnak majd el. És a keletre tartó járatoknál jellemző rövidebb út nem kompenzálja ezt teljesen. Williams csak az északi féltekére számolta ki a jet stream hatását, de délen is hasonló lehet a helyzet.