Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Galaxisok százait fedezték fel a Tejútrendszer mögött

2016.02.11. 11:57

A kutatók rádióteleszkópokat használtak, hogy keresztülvágjanak a Tejútrendszer sűrűjén, több száz galaxist találtak mögötte. Az Astronomical Journal szaklapban publikált tanulmányban egy nemzetközi kutatókból álló csoport azt írja, hogy a galaxisok viszonylag közel vannak. Legalábbis kozmikus léptékben számolva, olyan 250 millió fényévnyire találhatók.

A felfedezés segíthet megérteni a Nagy Mozgató (Great Attractor) nevű jelenséget. Ez egy gravitációs anomália a csillagközi térben, olyan mintha a Nagy Mozgató felé áramolnának a közeli galaxishalmazok.

A területet elfedi a mi galaxisunk, ezt a sávot ZoA (zone of avoidanc) néven emlegetik, ez a galaktikus fősík csillagközi anyaga miatt kevésbé jól megfigyelhető sáv. Egyszerűbben szólva, a tejútrendszerben lévő csillagközi por elhomályosítja a mögötte lévő égitesteket, nem látjuk ezeket.

A kutatók most a Parkes teleszkóppal próbálták feltérképezni a területet. Ezzel a rádióhullámokat használó teleszkóppal összesen 883 galaxis fedeztek fel a ZoA-ban, ezek harmadát korábban soha nem látták.

A Nagy Mozgató is Tejútrendszer mögött van, eddig nem is sikerült megfigyelni. A kutatók annyit tudnak, hogy a jelenség magához húzza a közeli galaxisokat. Azt valószínűsítik, hogy valami nagyon masszívnak kell lennie ahhoz, hogy ilyen gravitációs erőt tudjon kifejteni.

Nem igazán értjük, hogy mi okozhatja ezt a jelenséget, amely még a Tejútrendszert is vonzza, magyarázza Lister Staveley-Smith, a tanulmány vezető szerzője. Azt tudják, hogy a régióban van néhány óriási galaxishalmaz, szuperhalmazoknak nevezik ezeket. A Tejútrendszer is ezek felé halad több mint kétmillió kilométer/órás sebességgel.

Talán ez az új felfedezés segít megérteni a miértet. Talán elég nagy számú kisebb galaxis van a ZoA-ban, hogy közösen kifejtsék ezt a hatalmas gravitációs erőt. A munka következő fázisa most az, hogy megpróbálják kiszámolni ezeknek a galaxisoknak a tömegét, hogy megállapítsák, tényleg ezek az újonnan felfedezett galaxisok okozzák-e a Nagy Mozgató húzóerejét.