Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

9 ezer embert költöztetnek el a világ legnagyobb rádiótávcsöve miatt

2016.02.16. 11:00

A délnyugat-kínai Kujcsou tartományban több mint 9 ezer embernek kell elhagynia véglegesen otthonát, hogy ne zavarják a világ legnagyobb, átadás előtt álló egytányéros űrfigyelő rádióteleszkópjának működését, írja az MTI. Az eszköz összeszerelésével várhatóan szeptemberre végeznek.

A tervek szerint még október előtt két közeli megye négy lakóparkjába költöztetik a teleszkóp 5 kilométeres körzetében élőket. A helyi kormányzat minden érintett lakosnak 12 ezer jüan (félmillió forint) támogatást is ígért. A helyszínt - egy katlant - három, egymástól 500 méter távolságra lévő domb veszi körül, a hozzá legközelebbi megyeszékhely 25 kilométerre fekszik. A vezetékekkel és robotokkal mozgatható, több irányból érkező információk észlelésére alkalmas, hatalmas tányért acéloszlopok, kábelek ezrei tartják majd a föld felett. A szakemberek szerint fontos, hogy a környezeti zajok és rádióadások ne zavarják az eszköz működését.

A rádiótávcső építésének megkezdéséről tavaly nyáron számoltunk be. A fél kilométer átmérőjű, FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) néven emlegetett rádiótávcsövet 4450 darab, 11 méter oldalhosszúságú, háromszög alakú alumínium panelből állítják össze. Ha elkészül, méreteiben és teljesítményében felül fogja múlni a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium rádiótávcsövét; ennek a 305 méter átmérőjű parabolaantennája az eddigi csúcstartó. A FAST parabolaantennájának kerülete körülbelül 1,6 kilométer lesz.

A kínai kutatók eddig kénytelenek voltak másodkézből származó adatokra támaszkodni a munkájuk során, ami korlátozta tudományos teljesítményüket. Az új, nagy gyűjtőfelületű távcső javíthat a kínai űrkutatás hatékonyságán, ezzel ugyanis gyengébb, illetve nagyobb távolságból érkező rádióhullámokat is észlelhetnek - közölte Vu Hsziang-ping, a Kínai Csillagászati Egyesület vezetője. Szerinte az új távcső segíteni fogja a Tejútrendszeren kívüli intelligens élet és a világegyetem keletkezésének kutatását.

A rádiótávcső olyan, mint egy érzékeny fül: segít kiszűrni az univerzum fehér zajából a rádióhullámok tartományába eső hasznos, értelmes üzeneteket. Mintha a kabócák hangját szeretnénk beazonosítani egy hatalmas vihar közben.

– mondta Nan Zsen-tung, a projekt vezető kutatója.  • Vennék
  • Hírek