Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Cápák ezrei úsznak Florida partjainál

2016.02.16. 17:05

Több mint tízezer feketevégű cápát (Carcharhinus limbatus) észleltek Palm Beach partjainál. A fajra jellemző, hogy tömegesen vándorolnak melegebb vizekre a téli időszakban, de idén északabbra úsztak.

Így készítették ezeket a képeket, amelyeken a kis fekete pontok, cápák. Stephan Kajiura, a Florida Atlantic University biológusa szerint ez nem szokatlan jelenség, de azért nagyszerű így együtt látni a cápákat.

A cápák annyira közel úsznak a partokhoz, hogy egy bedobott kaviccsal akár el is találhatják őket. A feketevégű cápa 1,5 méteresre nőhet meg. Ez a faj felelős a legtöbb támadásért Floridában, de ezek nem halálosak.

A biológus szerint ugyanakkor ez a cápafaj eléggé ijedős, sokkal valószínűbb, hogy ők úsznak el, ha az ember a vízbe megy. Napkeltekor és napnyugtakor érdemes kerülni az úszást, nappal nem fenyegeti veszély a strandolókat.

Sokkal érdekesebb kérdés, hogy idén miért úszott ilyen sok cápa a partokhoz. Ezt a jelenséget is az El Niño okozhatta, sokkal melegebben tartotta a keleti partvidéket tavaly év végén és az óceánban is északabbra nyúlnak a melegebb részek idén. És ha a cápák jól érzik magukat, miért ne maradnának?

Stephan Kajiura nyomkövetőt tesz néhány cápára, hogy követni tudja mozgásukat. Így talán kiderülhet, merre mennek tovább Floridától.