Béla
8 °C
15 °C

Cápák ezrei úsznak Florida partjainál

2016.02.16. 17:05

Több mint tízezer feketevégű cápát (Carcharhinus limbatus) észleltek Palm Beach partjainál. A fajra jellemző, hogy tömegesen vándorolnak melegebb vizekre a téli időszakban, de idén északabbra úsztak.

Így készítették ezeket a képeket, amelyeken a kis fekete pontok, cápák. Stephan Kajiura, a Florida Atlantic University biológusa szerint ez nem szokatlan jelenség, de azért nagyszerű így együtt látni a cápákat.

A cápák annyira közel úsznak a partokhoz, hogy egy bedobott kaviccsal akár el is találhatják őket. A feketevégű cápa 1,5 méteresre nőhet meg. Ez a faj felelős a legtöbb támadásért Floridában, de ezek nem halálosak.

A biológus szerint ugyanakkor ez a cápafaj eléggé ijedős, sokkal valószínűbb, hogy ők úsznak el, ha az ember a vízbe megy. Napkeltekor és napnyugtakor érdemes kerülni az úszást, nappal nem fenyegeti veszély a strandolókat.

Sokkal érdekesebb kérdés, hogy idén miért úszott ilyen sok cápa a partokhoz. Ezt a jelenséget is az El Niño okozhatta, sokkal melegebben tartotta a keleti partvidéket tavaly év végén és az óceánban is északabbra nyúlnak a melegebb részek idén. És ha a cápák jól érzik magukat, miért ne maradnának?

Stephan Kajiura nyomkövetőt tesz néhány cápára, hogy követni tudja mozgásukat. Így talán kiderülhet, merre mennek tovább Floridától.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!