Itt az idő átlátni, hogy működik az időjárás

2016.02.19. 16:11

Kicsit talán már késő 2015-ös összegző posztokat írni február második felében, de a geoszinkron pályán keringő időjárási műholdak megérdemlik, hogy kivételt tegyünk velük. Az alábbi videón az európai, az észak-amerikai és a japán műholdképek összegzésében ugyanis tökéletesen látszik, hogy is alakulnak az évszakok a bolygón.

A videó januárral indít, vagyis az északi félteke nagy része hóval borított, szinte egybefüggően fehér még akkor is, ha innen lentről ez nem így látszott. Ahogy múlik az idő, úgy nézhetjük végig felgyorsítva, hogy tűnik el a hó a magasabb hegycsúcsok kivételével mindenhonnan, ahogy melegszik az idő, miközben Ausztráliánál egyre-másra alakulnak ki a pusztító trópusi ciklonok.

A Year of Weather 2015

Májustól szaporodnak meg igazán a felhők északon is, már lokális viharok is kialakulnak az egyre melegedő föld felett – ezek okozzák a kiadós tavaszi, kora nyári esőket. Ahogy a videó halad, több, utólag is érdekes vihar keletkezését is végignézhetjük, ezek egy része a Csendes-, egy másik része az Atlanti-óceán felett alakul ki, és így, messziről nézve tűnik csak fel, milyen nagyobb összefüggések vannak a Föld időjárásában, és mennyire nem csak üres frázis az időjárás-jelentésben, mikor afrikai eredetű melegről vagy az óceán felől érkező, nedves légtömegekről hallunk.  • Tippek
  • Betét