Sára, Márió
2 °C
6 °C

Küldjön üzenetet egy veszélyes aszteroidának

2016.02.21. 17:46
Műalkotások, festmények, dalok, rajzok, rövid videók és versek beküldését kéri a világűr rajongóitól az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), hogy egy amerikai űrszonda magával vigye őket a Bennu aszteroidára.

Március 20-áig mindenki elküldheti a művét a Twitteren és az Istagramon át a NASA-nak - állt a hivatal szombati felhívásában. Az alkotásokat chipre írják, majd szeptemberben elindulnak a Bennura 442 ezer rajongó nevével együtt, amelyet már rögzítettek. Ezeket még 2014-ben, az Üzenetek a Bennunak kampányban küldték be, írja az MTI.

A műveket WeTheExplorers címkével kell a NASA-nak elküldeni. A felhívásban arra kérik az alkotókat, mutassák be, mit jelent számukra a felfedezés, milyen felfedezőnek lenni.

Az Osiris Rex nevű misszió a tervek szerint 2016 szeptemberében indul és 2018-ban éri el a Bennu becenevű, 1999 RQ36 katalógusjelű aszteroidát, amely 500 méter átmérőjű.

Ezt követően öt tudományos műszer segítéségével feltérképezi a kisbolygó felszínét. Az űrhajó 2023-ban tér vissza a Földre, fedélzetén legalább 60 grammnyi mintával.

A Bennu felderítésétől a NASA azt várja, hogy új információkat szereznek a Naprendszer és az élet keletkezéséről. A kisbolygó 2182-ben komoly veszélyt jelenthet a Föld számára, még ha az összeütközés esélye csak 1:1800-hoz is. A NASA szerint a Bennu az emberiség számára az eddigi legveszélyesebb ismert aszteroida.