Auguszta
-3 °C
2 °C

A kikötözős szex életet menthet a pókoknál

2016.02.26. 06:50

A kikötőzős szexet az állatvilágban is gyakorolják, a pókoknak persze könnyen megy, de a Pisaurina mira nevű faj hímje nem élvezetből teszi mozdulatlanná partnerét, hanem az életét mentheti meg így.

A pókoknál nem ritka – elég csak a fekete özvegyre gondolni – , hogy a nőstények felfalják a hímeket miután azok megtermékenyítették őket. A csodáspókfélék közé tartozó Pisaurina mira nevű fajnál is előfordul a szex utáni kannibalizmus, de ha elég ügyes és gyors a hím, megúszhatja. Ehhez körbe kell fonnia a nőstényt, állítja a Livescience-en idézett tanulmány.

A nőstények nagyobb testűek, de a hímeknek az a szerencséjük, hogy hosszabb a lábuk. Párzás előtt és közben ezekkel bravúroskodnak. A cél az, hogy a nőstény lábait teljesen körbefonják, így a gúzsba kötött partner már akkor sem tudja elkapni őket, ha akarná.

A hím ünnepelhet, hogy túléli az elvileg halálos nászt, de ha tudná, hogy a fajának ez nem feltétlen kedvező, akkor talán önként vetné magát a szex után a nőstény lábaiba.

Az University of Nebraska-Lincoln viselkedésökológusa, Alissa Anderson elmondta, a nősténynek nagyon hasznos, ha párzás után elfogyasztja a hímet, mert így több és nagyobb méretű utódja lehet, tehát több póknak van esélye a túlélésre.

A pókoknál többféle stratégia alakult ki arra, hogy a hím ne legyen egyből táplálék. A legegyszerűbb elmenekülni, de vannak olyan fajok, amelyek halottnak tettetik magukat, és olyan pókok is léteznek, ahol a hím egy kis időre lebénítja a nőstényt.

A Pisaurina mira eddig az egyetlen faj, ahol észrevették a kötözős módszert. Érdekes, hogy a vadászó pókok közé tartozó faj nem is sző hálót a prédáinak, a pókfonalat az utódok védelmére használják, míg a hímek kikötözésre is. A kutatás kimutatta, hogy a nagyobb testű, hosszabb lábú hímeknek a legnagyobb az esélyük a túlélésre.