Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

450 kiló 2000 éves pénzt találtak Kínában

2016.03.02. 10:18

Négy és fél mázsa kétezer éves pénzérmét talált házépítés közben egy férfi az északnyugat-kínai Senhszi tartományban – jelentette a kínai média helyi forrásokra hivatkozva kedden. Nancuo falu egyik lakója a múlt hétvégén kertjében dolgozva egy fél méter mély gödörre figyelt fel. Kiderült, a rejtekhelyen háromféle, 459 kilogrammnyi bronzérme pihent háborítatlanul évszázadokon át – írja az MTI. Többségük kerek, néhány négyszögletes, valamennyi közepe lyukas.

A felfedezésről értesítették a közeli Hszingping város rendőrségét. A területi szakhatóság megállapította, hogy a pénz a Hszin-dinasztiából (i.sz. 9-23) származik. A Hszin-dinasztiát a Han-dinasztia (i.e. 202-i.sz. 220) egy Vang Mang nevű kormányzója alapította és a haláláig maradt fenn. Trónra kerülése után királyságának székhelyét Hszian városba, az akkori Csanganba helyezte.

Vang arról volt nevezetes, hogy uralkodása idején valutareformot hajtott végre, ekkor többfajta pénzérmét is veretett. Ezzel a korabeli feljegyzések szerint azonban csak súlyosbította a pénzügyi válságot. 

A Nancuo faluban talált érmék pontos értékét tisztításuk után régészek fogják megállapítani, majd a helyi múzeum kapja meg őket - közölték a Hszinhua hírügynökséggel.