Gerzson
-3 °C
2 °C

Azonosították a korai őszülés génjét

2016.03.02. 14:46

A kutatóknak most először sikerült azonosítaniuk azt a gént, amely részt vesz a haj őszülésében. Úgy tűnik, csak az európai ősökkel rendelkezdő emberekben van jelen, ami megmagyarázhatja, miért marad meg néhány nagyon idős embernek az eredeti hajszíne, miközben mások még a harmincadik szülinapjuk előtt elkezdenek őszülni.

A tudósok régóta értik, hogyan őszül a haj: ahogy öregszünk, már nem gyártunk annyi melanin nevű pigmentet. Csak azt nem tudtuk, miért vagy éppen, hogyan állítsuk ezt meg. Mivel most megvan a folyamatban résztvevő gén, valószínűleg megállíthatjuk majd az őszülést.

„Már ismertünk több gént, ami részt vesz a kopaszodásban és a hajszín kialakításában, de most először azonosítottuk az őszülésért felelős gént emberekben – más génekkel együtt, amelyek befolyásolják a hajunk alakját és sűrűségét” – nyilatkozta a tanulmányban résztvevő kutató, Kaustubh Adhikari a University College Londontól a Science Alertnek. 

A kutatásban több mint 6 ezer latin-amerikai ember genomját vizsgálták meg, akik nagyon eltérő háttérrel jöttek: őseik között vannak afrikaiak, európaiak és amerikai őslakosok is. DNS-ük átvizsgálásával és kinézetük összehasonlításával a kutatóknak 18 gént sikerült azonosítaniuk, amiknek közük van a hajakhoz: őszüléshez, hajszálvastagsághoz, göndörödéshez, sőt, hogy valakinek összenőtt-e a szemöldöke.

Az őszülést okozó gén az IRF4, korábbi tanulmányok is kimutatták már, hogy köze van a melaninelőállításhoz, de most először sikerült az ősz hajjal is párosítani. „Csak azért sikerülhetett ez, mert olyan különböző embereket vizsgáltunk, mint még soha” – mondta Adhikari. Az eredmény a Nature Communications című szaklapban jelent meg.

A kutatók által azonosított gének
A kutatók által azonosított gének

Az igazsághoz annyi még hozzátartozik, hogy valószínűleg nem önmagában a génekhez van köze a hajszínhez, a környezeti tényezők is befolyásolhatják, hogy mikor őszülünk, göndör vagy egyenes lesz-e a hajunk. Viszont, ha megértjük, milyen szerepet játszanak a gének a folyamatban, jobban irányíthatjuk ezeket.

A kutatócsoport következő lépésben az IRF4 különleges szerepét vizsgálja a melanintermelés megállításában, így majd lelassíthatják vagy megállíthatják az őszülési folyamatot.