Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Rég volt ilyen furcsa telünk

IMG 8069
2016.03.03. 11:31
Melegebb és esősebb volt a szokásosnál a tél, különösen a február, amikor az átlaghőmérséklet 5 fokkal haladta meg a sokéves átlagot. A legtöbb eső is februárban hullott, csaknem háromszor több, mint máskor.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzéséből az MTI tett közzé néhány részletet.

  • Az évszak középhőmérséklete országos átlagban 2,4 fok volt, ami jelentős elmozdulást jelent a sokéves (1981 és 2010 közötti), 0 fok körüli normálértékhez viszonyítva.
  • A legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 18,5 fokot január 23-án mérték a Nógrád megyei Mihálygergén. Az évszak legmagasabb hőmérsékletét, 19,6 fokot február 22-én Verpeléten regisztrálták.
  • Országos átlagban decemberben kevesebb (11 helyett csak 7), a másik két téli hónapban viszont több csapadékos napot regisztráltak. Januárban 10 helyett 15, februárban a szokásos 9 helyett idén 17 csapadékos nap volt.
  • Ezzel együtt télen összességében csaknem 40 százalékkal több csapadék hullott, mint a sokéves átlag, de ennek havi eloszlása eltérő volt. A legtöbb csapadék, országos átlagban 13,7 milliméter a tél utolsó napján, február 29-én hullott.
  • Decemberben az ilyenkor szokásos öt nappal ellentétben egyáltalán nem volt havas nap. Januárban viszont hat nap helyett tíz napon hullott hó. Februárban a havas napok száma szintén a normál alatt maradt, a szokásos hat nap helyett csak két napon regisztráltak havazást.
  • A következő napokban változékony, csapadékos és enyhe napokra kell készülni. A következő bő egy hétben szinte minden nap lehet több-kevesebb esőre számítani, csütörtökön és pénteken a magasabban fekvő helyeken havas eső, hó is hullhat. Mindezek ellenére a hőmérséklet az átlag felett alakul: az éjszakák többnyire fagymentesek lesznek, napközben pedig rendszerint 10 fok körüli vagy afeletti értékek várhatók.
  • Az átlagosnál melegebb és csapadékosabb időjárás előreláthatóan március második feléig kitart.