Infarktust okozhat, ha nyerünk a lottón

2016.03.04. 20:17

Húszszorosára növeli a szívinfarktus kockázatát egy közeli hozzátartozó elvesztése az azt követő harminc napban - hangzott el egy innsbrucki kardiológiai kongresszuson, amelynek fő témája a szívbetegségek és az érzelmek kapcsolata volt.

Szívére vette a dolgot, belehalt

A népi bölcsesség igazát a tudomány is igazolja. A szív az érzelmekre legérzékenyebben, legerősebben és legközvetlenebbül reagáló szerv, mert a legszorosabb összeköttetésben áll az aggyal - írja a kongresszusról szóló összefoglalójában a Medmix online orvosi lap.

Christian Albus, a Kölni Egyetemi Klinika pszichoszomatikára és pszichoterápiára szakosodott intézetének munkatársa elmondta, hogy a közepes és hosszú távon ható stresszfaktorok is növelik a szívkoszorúér-betegségek kialakulásának kockázatát, és rontják a várható életszínvonalat. Minden egyes újabb tényező 1,2-1,9-szeresére növeli a kockázatot. De az olyan heves érzelmek is kiválthatnak akut koronáriás szindrómát, mint a harag vagy a félelem.

Lottónyeremény is okozhat infarktust

Christian Templin, a Zürichi Szívközpont kutatója szerint azonban érzelmi alapú szívinfarktust erős pozitív érzelmek is okozhatnak, például

  • egy lottónyeremény,
  • egy gyerekszületés
  • egy váratlan találkozás egy kedves személlyel
  • vagy a sok nevetés.

Ebben az esetben "boldog szív szindrómáról" beszélünk, ellentétben az erős negatív érzelmek által kiváltott "összetört szív szindrómával". A svájci szakemberek a European Heart Journal folyóiratban közzétett tanulmányukban kimutatták, hogy a stressz okozta kardiomiopátia minden 20. esetét öröm idézi elő. 1750 beteg esetét tanulmányozva megállapították, hogy szívproblémákhoz vezethetnek olyan örömteli családi események is, mint egy születésnap, esküvő, nagyszülővé válás, egy baráttal való találkozás hosszú évtizedek után, a kedvenc csapat győzelme vagy egy lottónyeremény.

Az állandó érzelmi stressz, mint a harag vagy a félelem önálló, független kiváltói lehetnek egy szív- és érrendszeri megbetegedésnek. Hatásukat tekintve ugyanolyan jelentősek, mint a fizikai tényezők, például a magas vérnyomás, a túl magas koleszterin, a túlsúly, a diabétesz, a dohányzás és a mozgásszegény életmód. Ezek mind negatívan hatnak a szívbetegségekből történő gyógyulásra és a betegek életminőségére is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport