Piroska
-2 °C
5 °C

Talán megvan a rák gyenge pontja

2016.03.04. 16:20

Brit tudósok valószínűleg felfedeztek egy módot, amivel az immunrendszer rávehető a ráksejtek megölésére. A University College, London kutatói kifejlesztettek egy olyan eljárást, amivel megtalálhatóak a tumorokban lévő egyedi jelölések: ez gyakorlatilag a rák Achilles-ina, így a test már képes azonosítani és küzdeni a betegség ellen.

A baj az, hogy ez a személyre szabott eljárás mindenképpen drága lesz, ráadásul még nem is próbálták ki embereken – írják a kutatók a Science című szaklapban. Más kutatók szerint az ötlet jó, de sokkal bonyolultabb lehet a gyakorlatban, mint amilyennek elsőre tűnik.

A tanulmányt készítő kutatók szerint viszont munkájuk alapja lehet új gyógymódoknak, amik akár már két éven belül jöhetnek. Azt viszont érdemes tudni, hogy hasonló működési elvű vakcinákkal már próbálkoztak más kutatók, de egyelőre mindegyik megbukott: a probléma, hogy a rákos sejtek nem azonos sejtekből épülnek fel, erősen mutálódtak, genetikailag kuszák, ugyanabból a tumorból vett minták teljesen máshogy nézhetnek ki és viselkedhetnek.

A mutációk kicsit olyanok mint egy fa: egy gyökérről indulnak, aztán szétágaznak minden irányba, ezt hívjuk a rák heterogenitásának. A mostani kutatásban olyan eszközt készítettek, amivel az első, a fa gyökerének megfelelő mutációkat lehet azonosítani: ezek megváltoztatják az antigéneket, azokat a fehérjéket, amelyek a rákos sejtek felületén vannak.

A gyógyszerfejlesztők előtt most két út áll: vagy mindenkinek teljesen személyre szabottat készítenek, megtanítják az immunrendszert megtalálni a rákos sejteket, vagy laboratóriumban járnak be hasonló utat, aztán visszahelyezik a testbe a mutációkat támadó immunsejteket.

A BBC-nek nyilatkozó külsős kutatók egyetértenek abban, hogy bár fontos eredményről van szó, a gyakorlatban azért még messze vagyunk a megoldástól.