Mátyás
-6 °C
1 °C

A csúnya állatokat nem tanulmányozzák

2016.03.07. 09:19

A koalákról és kengurukról sokkal több tanulmány készül, mint Ausztrália csúnya állatairól, a rágcsálókról és denevérekről. Erre a megállapításra jutott egy tanulmány, amely szerint a csúnya állatokat sokkal kevésbé figyelik meg a tudósok.

Még számokat is találunk a tanulmányban, a csúnya állatok Ausztrália állatvilágának 45 százalékát adják, de alig szerepelnek vizsgálatokban. Még az ausztrálok is meglepődnének azon, hogy hányféle denevér él az országban. De ez nem véletlen, nagyon keveset tudunk ezekről az állatokról, állítja Trish Fleming, az egyik szerző, a Western Australia’s Murdoch University biológusa. Az egyik oka ennek az, hogy a kutatók attól félnek, hogy a nem vonzó állatokról közzétett tanulmányok körül kisebb lesz a hírverés, egyszerűen nem érdekli az embereket.

Ennek a ténynek sok következménye van, ha keveset tudunk ezekről a sokszor apró állatokról, akkor védtelenebbek lesznek az emberekkel szemben, de még a környezeti változásokkal szemben is. Fleming szerint ezeknek az állatoknak fel kell térképezni a környezetét, táplálkozási-, párzási szokásaikat. Így azonosítani tudják az ezeket fenyegető veszélyeket és esetlen tenni is tudnak ellenük. Fontos lenne ez, mert az európai betelepülés óta Ausztrália emlőseinek húsz százaléka halt ki. További húsz van veszélyben.