Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A tetoválás erősíti az immunrendszert

2016.03.10. 10:12

Mindig kereste az indokot, hogy miért tegyen magára még egy tetoválást? Most a tudomány siet a segítségére. Egy új kutatás szerint ugyanis a több tetoválás erősíti az immunrendszert, a szervezet válaszát a fertőzésekre. Viszont egynél több tetoválás kell ahhoz, hogy ez a hatás jelentkezzen.

A University   of Alabama kutatói szerint tetoválást felvarratni olyan, mint az edzés. Először a testet legyengíti az új stressz, az edzőteremben ilyenkor gyengék az izmok. Tetoválásnál az egész testen érezni a fáradtságot, mert a test azon tűnődik, miért juttattak idegen anyagot a bőr alá.

Néhány nap edzés után azonban az izmok erősödni kezdenek, és többé nem érezzük úgy, mintha a halálunkon lennénk. Ezt alapul véve a kutatócsoport kíváncsi volt, hogy a tetoválásnál is hasonló-e a helyzet.

A kutatás szerint igen. A vizsgálat alatt a kutatók a helyi tetoválószalont keresték fel. Az önkéntesektől megkérdezték, mennyi ideig tartott a tetoválás felvarrása, hány tetoválás van rajtuk. Az adat birtokában elemezték a vérüket, az immunglobulin A szintjét. Az immunglobulinok ellenanyagok, olyan fehérjemolekulák, amelyeket az immunrendszer termel, hogy felismerje és semlegesítse a szervezetbe került idegen testeket.

Kiderült, hogy az első tetoválás alkalmával leesik az IgA-szint, de a sokadik tetoválásnál már alig csökken. Emiatt azt feltételezik, hogy a test erősödik az immunológiai válasz miatt. A stresszre adott válasz után a test visszatér az egyensúlyi állapotba. De ha folyamatosan stressz éri, akkor már nem ugyanarra a szintre tér vissza, hanem egy magasabb állapotba.

Fontos megjegyezni, hogy bár a kutatás logikus választ ad egy feltevésre, a kísérletben nagyon kevesen vettek részt. Csak 24 nőt és 5 férfit vizsgáltak. Így további vizsgálatok kellenek ahhoz ennél nagyobb mintán, hogy bizonyítani tudják a mostani feltevéseket.