Ágnes
-1 °C
2 °C

Minden idők legkiugróbb melegét hozta a február

2016.03.14. 12:13

Óriási fölénnyel vált minden eddigi hónapnál kiugróbbá az idén februári globális hőmérséklet. A klímaváltozás tempóját jelzi, hogy az előző rekord elég rövid életű volt: az idén januári csúcsot döntötték meg a NASA februárban mért adatai.

16-008
Fotó: Goddard Space Flight Center

Az idén februári globális szárazföldi és óceáni felszíni hőmérséklet 1,35 Celsius-fokkal volt magasabb az 1951-1980 közötti referencia-időszak átlagához képest, ami havi összehasonlításban minden idők legnagyobb növekedése – pedig már a január is rekordot döntött a maga 1,15 Celsius-fokos emelkedésével. A szakértők szerint ezek az adatok "igazán sokkolóak". Stefan Rahmstorf, a potsdami klímakutató intézet munkatársa szerint egyenesen klímaügyi vészhelyzetben vagyunk.

Bár az El Niño klímajelensége erős hatást jelent idén, ez önmagában semmiképp nem magyarázza a rekordmértékű emelkedést: az 1998-as nagy El Niño legalább olyan erős volt, mint a mostani, a hőmérséklet-emelkedés mégis jóval kiugróbb, ami az ember által okozott klímaváltozás növekvő mértékére utal.

A rekord a havi átlaghoz képest mért legnagyobb növekedésre vonatkozik. Az abszolút legmelegebb hónap címét még mindig a tavaly július tartja, de az idei nyár ezt a csúcsot is könnyen megdöntheti.