Megverte a Google programja a dél-koreai góvilábajnokot

2016.03.15. 16:53

Megsemmisítő vereséget mért a Google mesterséges intelligenciát használó programja egy dél-koreai világbajnokra a gó távol-keleti stratégiai táblajátékban, írja az MTI. A nagy-britanniai székhelyű, Google-höz tartozó DeepMind cég AlphaGo nevű szoftvere ötből négy játszmában győzte le a dél-koreai Li Szedol góvilágbajnokot a kedden véget ért többnapos küzdelemben. A végső vereséget követően a 33 éves góvilágbajnok, akinek mindössze a negyedik játszmában sikerült diadalmaskodnia, elmondta az újságíróknak, hogy az összecsapás rávilágított saját gyengeségeire.

A profi játékos, aki 21 éves pályafutása alatt tizennyolcszor nyert világbajnokságot és eredetileg 5-0-ás győzelemre számított, kétli, hogy képes lesz legyőzni a szoftvert egy következő játékban, ugyanakkor úgy véli, hogy az AlphaGót emberi ellenfél is megverheti. A világbajnok hozzátette, időbe telt, mire hozzászokott a program játékstílusához és ahhoz, hogy ezúttal semmilyen érzelem nem alakult ki benne az ellenfele iránt.

A gó több mint 2500 évvel ezelőtt született meg Kínában. Viszonylag egyszerű szabályrendszere ellenére a játék stratégiai lehetőségekben gazdag. A két játékos felváltva helyezi a mezős táblára fekete és fehér köveit. A cél, hogy egyikük nagyobb területet foglaljon el köveivel, mint az ellenfele.

A gó kiválóan alkalmas a mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatásokhoz, mivel túlságosan sok lépéslehetőség van benne ahhoz, hogy egy gép puszta kalkulációt alkalmazzon. Az AlphaGo tavaly történelmet írt azzal, hogy a világ első számítógépes programja lett, amely megvert egy góbajnokot egy teljes játékban. A Fan Hui kínai származású európai góbajnok ellen vívott nyilvános mérkőzésről korábban úgy vélték a szakértők, hogy még legalább egy évtizedet kell várni rá.

A program megtanította magának, hogyan kell győzni, és fejlesztői szerint a gép tanulási stratégiája lehetővé teszi, hogy egy nap a számítógépek segítségével állítsanak fel orvosi diagnózisokat és végezzenek tudományos kutatásokat. A gójátékosokat rangsoroló Go Ratings internetes oldal a második helyre sorolta a szoftvert a világranglistán.  • Tippek
  • Bankszámla