Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Dinógyilkos meteoritdarabot találhattak

2016.03.16. 19:09 Módosítva: 2016-03-16 19:10:53

A dinoszauruszok 66 millió évvel ezelőtti kihalását okozó aszteroida maradványait fedezhették fel Kolumbiában, a csendes-óceáni Gorgonilla-szigeten – írja az MTI.

Hermann Bermúdez, a Kolumbiai Nemzeti Egyetem geológusa szerint az expedíció bizonyítékokat talált arra, hogy az általuk feltárt parányi kristályos szerkezetű képződmények akkor keletkeztek, amikor az áttüzesedett aszteroida anyaga összeolvadt a becsapódás helyszínén lévő kőzetekkel.

Bermúdez szerint a felfedezett maradványok úgynevezett szferulitek - 1,1 milliméter átmérőjű gömböcskék. E képződmények rétege Gorgonilla-szigeten eléri a 2 centimétert; az igen jó állapotban fennmaradt gömböcskék mintegy 90 százaléka üveges állagú.

A Gorgonilla-szigeten talált leletek alapján Hermann Bermúdez úgy véli, a becsapódás nyomán a Richter-skála szerinti 13-as erősségű földrengés rázta meg a nyugati féltekét.

A geológus egyedülállónak nevezte a leletet, mivel még sehol sem kerültek elő ilyen jó állapotban lévő szferulitek. Nem tudni, ez minek köszönhető. Bermúdez feltételezése szerint a katasztrófa idején a mai Gorgonilla területe az óceán mélyén volt, és csupán egymillió évvel később emelkedett a felszínre. Az itt felfedezett leletek az első szferulitek, amelyeket Dél-Amerikában találtak: korábban a becsapódás törmeléke kizárólag Közép- és Észak-Amerika területén került napvilágra.

Az aszteroida becsapódáskor egy körülbelül 200 kilométer átmérőjű kráter keletkezett. Ez a Chicxulub-kráter, amelynek nyomai a Yucatán-félszigeten, illetve annak közelében, a tengeraljzaton maradtak fenn.