Tízmilliárdból kijönne a Hold-kolónia

2016.03.23. 10:46

Az elmúlt időszakban a figyelem a NASA Mars-utazással kapcsolatos terveire irányult. Egy csapat kutató, köztük a NASA vezető munkatársai azt állítják, hogy aprópénzből tudnánk eljutni a Holdra. Részletes terveket is készítettek arról, hogyan tudnának emberi kolóniát telepíteni a Holdra mindösszesen tízmilliárd dollárból.

Moonbase NASA 1024
Fotó: NASA

Ez nagyon jól hangzik annak ellenére, hogy a végső cél ebben az esetben sem a Hold. Ugyanakkor egy Földön kívüli állandó településsel nagyon sokat tanulnának a kutatók arról, hogyan lenne képes megélni az ember egy idegen égitesten. És ez lehet az első lépés a Mars (esetleg más bolygók) kolonizálásához.

A kutatásban részt vevők is elismerik, hogy nem a Hold az érdeklődési körül. Ezt mondta Chris McKay asztrobiológus is. De nem lehet kutatóállomásunk a Marson anélkül, hogy előtte a Holdon ne építenénk egyet.

A tanulmány egy 2014-es találkozónak az eredménye, ahol az űrkutatás legjobbjai gyűltek össze, hogy találják ki, hogyan lehetne minél olcsóbban telepet építeni a Holdon. Persze figyelembe véve azt a tényt, hogy az ember 1972 óta nem járt a Holdon, hogy az Apollo program 150 milliárdba került és hogy a NASA éves költségvetése most csak 19,3 milliárd dollár erre az évre.

as16-114-18423b
Fotó: NASA

Nem véletlen, hogy a NASA nem nagyon tett erőfeszítéseket, ezzel együtt nem költött pénzt a Holdra. Most azonban más a helyzet, a most közzétett dokumentumban azt állítják, hogy az Egyesült Államok vissza tud térni a Holdra 5-7 éven belül és az egész tízmilliárd dollárba kerülne (plusz/mínusz 30 százalék). Ez kevesebb, mint amennyire egy új repülőgép-hordozó kerül.

Az olyan új technikák, mint az önmagukat vezető autók, a mindent feldolgozó vécék nagyon hasznosak lehetnek az űrben, ráadásul jelentősen csökkentik a költségeket is. Az első évben tíz ember lakhatna a Holdbázison, egy évtizeden belül ez százra nőhetne. A település ráadásul önfenntartó lehetne.

Inflatable
Fotó: bigelowaerospace / NASA

A Holdra a SpaceX űrrepülőjével mennének, az első utakon elég sok eszközt, felszerelést kellene magukkal vinniük. A 3D nyomtatás például nagyon hasznos lenne, mert az első időszakban sok mindent maguknak kellene előállítani. A telep valószínűleg ott lenne, ahol sok napsütést kapna.

Mindez nagyon jól hangzik, az egyetlen szépséghibája a dolognak, hogy a NASA-nak még ennyi pénze sincs. A projekttel kapcsolatos ötletek bárki számára elérhetőek itt.  • Tippek
  • Betét